sałatka ‘pełna’ białka dla 2 osób

  
skład:
4 ‘krążki’ kapusty pekińskiej
ryba np. pół dużej wędzonej makreli lub puszka tuńczyka w kawałkach
1 awokado
2 kawałeczki papryki czerwonej konserwowej lub zwykłej
4 jajka
 
potrzebne jeszcze będą:
woda
i ewentualnie ocet
 
sposób przygotowania:

 
Bierzemy dwa talerzyki i wszystkie produkty układamy z osobna na dwa talerze
 
Kapustę pekińską płuczemy, odsączamy od wody, przekrajamy na pół i odkrawamy 4 krążki (po 2 na osobę) i układamy na talerz…
 

 
 
Następnie bierzemy rybę…
no i tutaj macie pole do popisu… możecie zrobić z wędzoną makrelą lub tuńczykiem z puszki lub jakąkolwiek inną rybą, która Wam smakuje i da się ją zjeść na już :) tutaj Wam pokazuje akurat z wędzoną makrelą…
 
bierzemy jedną wędzoną makrelę, odkrawamy połowę i bierzemy tą lepszą część, gdzie jest więcej mięsa i mięso jest jaśniutkie… obieramy makrelę ze skóry, płetw i wyciągamy wszystkie ości…
 

 
 
rozerwaną palcami makrelę układamy po równo na talerzach…
 
 
Następnie myjemy awokado…
i teraz można zastosować kilka technik obierania awokado, ja Wam przedstawię jedną: najpierw przekroić owoc na pół uważając na pestkę w środku, która jest bardzo duża… następnie trzymamy rękami dwie połówki i przekręcamy tak by oderwać ‘miąższ’ od pestki… pewnie w jednej połówce zostanie pestka :) więc też pozbądźmy się niej np. łyżeczką… po czym obieramy awokado ze skórki i tniemy na grube plastry po równo układając na rozdrobnioną makrelę…
 
Po tych ‘zabiegach’ pozostają nam jeszcze do ‘rozplanowania’ składniki jak papryka czerwona i jajka…
 
Z papryką pójdzie nam szybko, wystarczy pokroić ją na drobne paseczki i położyć ją na wierzchu oczywiście sprawiedliwie ;) na każdym talerzu :)
Taka moja rada: jeśli ktoś lubi kwaśniejszy smak, to polecam paprykę konserwową, a jeśli ktoś lubi trochę łagodności i słodkości to polecam paprykę zwykłą do tej sałatki.
 
No i pozostały nam jeszcze jajka…. i tutaj również są dwie opcje :)
 
wersja 1 – ułożyć na sam wierzch ugotowane (oczywiście obrane) jajka na miękko (po 2 jajka na osobę)
 
to tylko jedna z moich technik: wsadzić jajka do garnka, zalać delikatnie wodą (muszą być całe zakryte) i doprowadzić wodę do wrzenia… i liczymy 2 min od rozpoczęcia wrzenia przez wodę
 
można sobie ułatwić życie i gotować jajka w jajkowarze :)
 
wersja 2 – ułożyć ugotowane jajka w wodzie z octem bez skórki ;) – tu macie na to fajny przepis KLIK
 
 
 
i
 sałatka skończona :)

 
 
a tak na marginesie: niech każda z osób sama na swoim talerzyku ‘rozerwie’ jajka widelczykiem :) widok rozlewanego żółtka po naszej sałatce cieszy oczy :)
 
ps. o ile ktoś lubi jajka na miękko ;)
 
Ancia