Kiełkowa sałatka

Sałatka dla 1 osoby
Uwaga – sałatką idzie się najeść! :)
można rozłożyć na dwie porcje :)
Skład:
  • 1 ugotowana jajko
  • kawałek pora
  • pół słodkiego jabłka
  • pół czerwonej słodkiej papryki
  • duży plaster żółtego sera np. typu gouda
  • kilka plasterków wędzonej szynki lub wędzonej piersi z kurczaka
  • kilka kropel oliwy
  • płaską łyżkę stołową domowego majonezu
  • ewentualnie pieprz
      
Przygotowanie:
  • Gotujemy jajko, studzimy, obieramy ze skorupki, kroimy na kawałeczki
  • Z kiełek fasolki mung i rzeżuchy pozbywamy się delikatnie korzonków. Płuczemy kiełki i osuszamy.
  • Myjemy dokładnie porę, odkrawamy jej kawałek, osuszamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Im więcej doda się pory do sałatki, tym sałatka nabiera ostrzejszego smaku.
  • Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się ‘środka’ z pestkami i ogonka. Jabłko kroimy w kosteczkę, razem ze skórką. Jeśli jabłko ma pomarszczoną skórkę, to polecam ją obrać przed krojeniem jabłka.
  • Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z nasion, ogonka oraz z białych wewnętrznych włókien. Myjemy paprykę, osuszamy i kroimy ją na drobno.
  • Ser oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę.
Po czym wszystko wrzucamy do miseczki zostawiając sobie odrobinę rzeżuchy. Sałatkę można przyprawić pieprzem, ale jak kto woli, bo por i kiełki wystarczają do ‘przyprawienia’ sałatki w ostrość. Wszystko delikatnie mieszamy i skrapiamy z wierzchu bardzo delikatnie oliwą. Na wierzch, pośrodku sałatki, kładziemy płaską łyżkę majonezu, najlepiej domowej roboty :) a na majonez kładziemy kilka kiełek rzeżuchy.

IMG_5125

Smacznego :)
Print Friendly, PDF & Email