Ogórki kiszone na już :)

Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem, tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy na ogórki kiszone, które ukisimy w bardzo szybki sposób!

Potrzebne nam będą:

 ogórki gruntowe

koper włoski

czosnek

korzeń chrzanu lub/i liście chrzanu

woda

sól kuchenna niejodowana

 umyte słoiki z zakrętkami

podstawki pod słoik – mogą być talerze (najlepiej głębokie)

 

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zalewy – ‘solanki’: na 1 litr wody – 1 łyżka stołowa soli / do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy, wyłączamy, odstawiamy do przestygnięcia.

Ilość zalewy – ‘solanki’:  w zależności od ilości ogórków jaką chcemy ukisić, a raczej od pojemności słoików. Nigdy nie rób tak, że jeśli słoik ma 5 litrów to gotujesz 5 litrów ‘solanki’. Otóż ‘solanki’ trzeba wtedy mniej, gdyż trzeba pamiętać o tym, że w słoiku umieścimy również ogórki, które zajmą nam sporo miejsca. Jeśli ugotujesz za dużo ‘solanki’ to zawsze możesz zostawić w osobnym słoiku w razie czego jakbyś ją potrzebować w ciągu paru następnych dni.

Przygotowanie ‘wsadu’: ogórki dokładnie myjemy. Czosnek obieramy i przecinamy na wzdłuż każdy ząbek. Chrzan obieramy/czyścimy, myjemy i tniemy na cienkie paski (liście chrzanu myjemy). Dzielimy koper włoski na kilka części i zwijamy w ‘gniazdko’, by lepiej nam było go wsadzić do słoika.

Przygotowanie ‘słoików’: słoiki i nakrętki muszą być dobrze umyte.

Do umytych słoików wkładamy  trochę czosnku. Następnie układamy w pionie ciasno ogórki, wrzucając od czasu do czasu trochę czosnku i chrzanu. Pomiędzy ogórkami, najlepiej pośrodku dać troszeczkę kopru. Jeśli ogórki nam się nie mieszą w słoiku pionowo to można je później kłaść poziomo, pamiętając by na samym szczycie włożyć trochę chrzanu, czosnku i ‘gniazdko’ kopru włoskiego. Całość zalewamy zimną ‘solanką’ i zakręcamy. Pod słoik wkładamy talerz, najlepiej głęboki. Gdy ogórki zaczną buszować to nadmiar ‘solanki’ będzie nam wyciekać ze słoików. Ogórki można już próbować na drugi dzień – są one wtedy bardzo mało ukiszone, ale również smaczne! Po paru dniach są już w pełni ukiszone.
Aaaa jeśli masz za dużo ukiszonych ogórków w dużym słoju to można je przełożyć do jakiegoś pojemniczka wraz z solanką i czosnkiem (dodaj trochę gorczycy to przedłuży się ich żywotność). Ogórki należy przykryć czymś np. talerzem i włożyć do lodówki.
Ogórki kiszone w mniejszych słoikach można je zapasteryzować.

Ancia

 

Print Friendly, PDF & Email
  • Anetko Kochanie jesteś? się nie odzywasz :) chciałam Ci powiedzieć, że napisałam słów kilka o Tobie w ostatnim poście przy okazji robiąc drobną reklamę :) http://www.goodbyaccident.com/vivio/

    • jestem jestem ;) tylko tak czasu ostatnio mało :(

      dziękuję za wspomnienie o naszym blogu na Twojej stronce :*

  • Anonimowy

    w Finlandii takich dobroci nie mają , chlip ;(

    • ale za to pewnie mają inne dobre rzeczy ;)

  • Anonimowy

    ogórki jak ogórki… ale rewelacja

    • ja lubię takie młode i nie do końca jeszcze ukiszone :)

  • Anonimowy

    W Norwegii tez nie, ale jest mama co zawsze wrzuci sloik albo ze dwa :)

    • masz kochaną mamę :)

  • Mmmniam! Aleś mi ochoty narobiła!

    • hehe ja uwielbiam takie swoje ze słoja

  • Zapasteryzować ogórki ??? Chyba w ogórkowej zupie… Powodzenia.

    • Pewnie, że idzie, robię to co roku!