Pieczarki z grilla/ogniska

Grill/ognisko, znajomi, dobre jedzenie, dobry humor – uwielbiam te chwile, chociaż nie zawsze są mi dane.

IMG_3621
IMG_3688

Pieczarki, wędzona makrela, szaszłyki, ser pleśniowy, boczek z morelką, chleb z czosnkiem i masłem to moje ulubione grillowe/ogniskowe posiłki. Ale dziś będzie o pieczarkach z grilla/ogniska.

Sposób przygotowania – bardzo prosty:

pieczarki czyścimy: obieramy delikatnie skórkę z kapelusza i czyścimy nóżki uważając by nóżki się nie odłamały od kapelusza. Po czym pieczarki myjemy i już ich nie osuszamy.
 
Tak przygotowane pieczarki wrzucamy na ruszt kapeluszem w dół i pieczemy – pieczarki nie mogą być w ogniu. Długość pieczenia zależna jest od wielu czynników, więc trzeba obserwować pieczarki. Najlepszym wskaźnikiem jest to, że wydziela się ‘sok’ w kapeluszu przy ogonku – ale im dłużej się pieczą tym lepiej smakują! Ale uwaga! pieczarki nie mogą się spalić!

IMG_3634

Tak przyrządzone pieczarki można jeść same lub jako dodatek do czegoś. Można się pokusić o odrobinę soli jak ktoś lubi.

Ancia
Print Friendly, PDF & Email
  • Miałam okazję niedawno ich spróbować :)

    • nam bardzo one smakują :)