Ogórki z octu (sałatka) – przepis na zalewę octową

Przyszła do mnie kolejna dostawa ogórków i oprócz kiszonych ogórków (przepis znajdziecie tutaj – KLIK) zrobiłam z ogórków sałatkę w zalewie octowej i zamknęłam ją w słoikach. Uprzedzam jest z cukrem!
 
2014-08-04 08.22.51

 
Ogórki najpierw dokładnie umyłam, odkroiłam ‘piętki’/’dupki’/’końcówki’ (jak to tam kto zwie ;)) i potarłam na tarce, na plastry. Następnie ogórki trochę posoliłam solą kuchenną i odstawiłam na godzinę by odeszła z nich woda/sok.
 

Wyświetl album
W międzyczasie przygotowałam słoiki, które dokładnie umyłam wraz z nakrętkami i wyparzyłam w gorącej wodzie. Przygotowałam również cebulę i czosnek, znaczy się obrałam, przepłukałam i… cebulę pokroiłam w cienkie talarki, które również trochę posoliłam… a czosnek pokroiłam tylko w grubsze plasterki…

Po godzinie odcisnęłam wodę z ogórków i układałam je w słoikach na przemian z cebulą, dając od czasu do czasu między ogórki czosnek.

Gdy już miałam ogórki rozłożone w słoikach przygotowałam zalewę octową…

Przepis na zalewę octową (ilość zależna od ilości przygotowanych słoików):
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu 10%
1/4 szklanki oliwy
1/2 szklanka cukru
 
Zalewę należy zagotować. Gorącą zalewę wlewamy do przygotowanych już słoików z ogórkami. Ja od razu nie zakręcam słoików, czekam minutkę aż zalewa wszędzie się dostanie, po czym dolewam do każdego słoika tam gdzie widzę jej duży ‘ubytek’ – dopiero wtedy słoiki mocno zakręcam (jeśli nakrętki się przekręcają i nie idzie zamknąć słoika, to zmieniam na inną nakrętkę). Zakręcone słoiki kładę na ściereczkę nakrętką do dołu i daje im z godzinkę na usunięcie powietrza ze słoika. Jeśli widzę, że przez nakrętkę przecieka zalewa to dokręcam ją lub wymieniam na inną nakrętkę. Po tym czasie słoiki pasteryzuję ok. 20 minut, aż ogórki zmienią swój naturalny kolor (słoiki układamy na ściereczce w garnku, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i zagotowujemy). Po tym czasie ostrożnie słoiki wyciągamy z wody (uwaga by się nie poparzyć – układamy je na ściereczce i zakrywamy je drugą ściereczką). Czekamy aż słoiki wystygną i można je przełożyć do chłodnego i ciemnego miejsca, można je również przechowywać w lodówce. Dajcie czas sałatce na przegryzienie się dobrze z octem :) nie pałaszujcie od razu ;)
 
 

 
Taka zalewa octowa nadaje się do różnych sałatek ‘słoikowych’, np. z cukinią, marchewką, papryką, pomidorem, patisonem…

W takiej zalewie octowej można również zrobić sobie ‘paprykę z octu na już’ – znaczy się do garnka wrzucamy składniki zalewy i oczyszczoną i pokrojoną paprykę słodką. Wszystko razem zagotowujemy razem aż papryka zmięknie. Paprykę można jeść od razu po ostygnięciu, pychota.

Ancia

  • Nigdy nie robiłam żadnych przetworów z ogórkami – w tym temacie zawsze liczę na mamę, ale może czas się skusić w końcu :)

    • pora spróbować ;)

  • gdy już zrobiłaś tą zalewę i jest w słoiku wygląda bardzo apetycznie. :)

    • kiedyś raz coś źle zamknęłam słoiki i kilka mi się zepsuło uuuu

  • zawsze powstrzymywałam się przed robieniem słoików,bo kojarzyło mi się to z dużą ilością pracy, ale jak przeczytałam Twój opis to,aż mi się zachciało samej coś przygotować;)

    • tak jest dużo pracy jak robi się dużo słoików ;) cieszę się, że Ci się zachciało :)

    • no to tak jak ze wszystkim;) teraz się troszkę ochłodziło to znów mam ochotę poszaleć w kuchni, więc kto wie;)

    • no w takie dni to chce się cos robić, bo w upały to chciałoby się plackiem leżeć i nie ruszać – jak kluski leniwe hehehe