„Soczyste piersi? To możliwe!”– testujemy z Knorr

Ostatnio otrzymałam od firmy Knorr produkty do przetestowania, na kurczaku ;)
 
IMG_8128
 
Moim zadaniem jest wykonanie ‘Soczystej piersi’ z użyciem tych właśnie produktów :)
Ogólnie oprócz oliwy to kostki rosołowe/bulionowe są rzadkością w mojej kuchni, ale postanowiłam poeksperymentować i wykonać ten testing :) i zobaczyć efekt końcowy – z czystej ciekawości :)
 
Głównymi trzema krokami wg Knorr, które przybliżają nas do uzyskania ‘Soczystej piersi’ są następujące czynności:
 
POŁĄCZ, NATRZYJ, USMAŻ
 
czyli w skrócie uzyskanie odpowiedniej marynaty ;) do mięsa

Ja chciałam bardziej poeksperymentować i wybrałam sobie jeden przepis spośród wielu dostarczonych mi przepisów od firmy Knorr.

Wybrałam przepis pt.

‘Soczysty kurczak z patelni w sezamie’

IMG_8175

 
Wykonałam marynatę zgodnie z przepisem, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła coś po swojemu ;) Użyłam jasny i ciemny sezam oraz jasny sos sojowy (jest moim zdaniem mniej słony) – nie było określone konkretnie w przepisie (produkty te miałam w domu, więc nie musiałam nic kupować) 
 
reszta składników tak jak w przepisie
 
 
IMG_8130
 
 
Marynatą natarłam mięso i wrzuciłam na patelnię.
 
IMG_8132

Smażyłam je 15 minut tak jak w przepisie i okazało się, że piersi nie doszły w środku, więc przekroiłam je na kawałki i trochę jeszcze je podsmażyłam…
…reszta czynności jak w przepisie…
 
Wykonane przeze mnie piersi z kurczaka wyszły soczyste!
 
więc udało mi się uzyskać ten efekt
 
kkk
Pierś z kurczaka podałam z ryżem i zieloną fasolką szparagową z ogródka moich rodziców :)

Moje uwagi:

Taka moja rada, jeśli smażycie większe piersi to lepiej je przed ‘marynowaniem’ pokroić w mniejsze kawałki, by doszła również w środku.

Moim zdaniem zbyt długie smażenie wysusza piersi z kurczaka.

Oliwa z oliwek, którą dostałam do przetestowania okazała się wyśmienita w smaku i zapachu :)

Połączenie kostki rosołowej nawet z jasnym sosem sojowym – okazało się to dla mnie jednak zbyt dużo, za dużo soli – oczywiście to kwestia smaku.
 
Jeśli użyjecie jasnego sosu sojowego musicie wziąć pod uwagę to, że mięso nie nabierze mocnego brązowego koloru – sos sojowy ciemny daje właśnie taki efekt i im więcej go dasz tym mięso jest ciemniejsze – takie moje małe kulinarne spostrzeżenie z życia mojego wzięte.
 
Ancia
Print Friendly, PDF & Email
  • dlatego ja lubię upiec piersi w rękawie foliowym lub pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym:) ale wygląda smakowicie!mniam!

    • w foli z piekarnika – mniami!

    • najlepiej z folii smakuje mi udziec indyka, marynuję podobnie jak kurczaka np. słodka papryka,troszkę czosnku,oliwa,trochę soli,pieprzu,odrobina cynamonu i rękaw foliowy. Mięso jest tak miękkie,że nie da się nadziać na widelec,żeby się nie rozpadło;)

    • brzmi pysznie :) kiedyś wypróbuje Twój przepis :P