Pasta z awokado

 
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z awokado :) uwielbiam tę pastę!
 
Skład:
 
2 szt. miękkiego awokado
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka czubricy zielonej 
1 łyżka posiekanego najlepiej świeżego koperku
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
sok z połówki cytryny
pół małej cebuli

  
10683989_589607994478244_187861526_n
Sposób przygotowania:
 
Umyć awokado, przeciąć nożem na pół wokół pestki… trzymając w rękach awokado przekręcamy te dwie połówki jakbyśmy chcieli otworzyć jakiś słoik ;) w ten sposób z łatwością dostaniemy się do pestki.

Gdy już przepołowimy awokado na pół wbijamy mocno nóż w pestkę… przekręcamy nóż wraz z pestką tak by oderwać ją od miąższu… gdy już pozbędziemy się pestki to bierzemy dużą łyżkę i wydrążamy miąższ ze skórki.

 
Miąższ z dwóch awokado wkładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy go widelcem.
 
Czosnek obieramy i kroimy na drobniutko, po czym rozgniatamy go np. widelcem wraz z czubricą, solą i pieprzem. Tak przygotowany czosnek wrzucamy do awokado i dokładne mieszamy.
 
Dorzucamy do pasty jeszcze koperek, sok z cytryny, drobno posiekanej cebulki, mieszamy i gotowe.
 
Jeśli nie zjemy tej pasty od razu to wkładamy w środek pasty jedną pestkę z awokado – ponoć miąższ dzięki temu zabiegowi nie ciemnieje (sprawdziłam, zgadza się).
 
Taka pasta idealnie będzie smakować ze świeżym pieczywem i nie trzeba już je smarować żadnym masełkiem, bo awokado samo w sobie jest tłuste, ale i bardzo zdrowe :)

 

 
Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu :)
 
 Ancia
Print Friendly, PDF & Email
  • Anonimowy

    Proszę zwrócić uwagę na świeży koperek ;)
    Pozdrawiam :)

    • poprawiłam :) dzięki :* ale gafa hihi

  • Zawsze podziwiam Twój talent do gotowania. Kurcze dziewczyno powinnam do Ciebie jechać się czegoś nauczyć . Pasta wygląda super… ile mój mężczyzna by dał za takie umiejętności w moich rączkach :) przez żołądek do serca i możesz mieć każdego :)

    • eh… z facetami nie ma tak łatwo ;)

  • Anonimowy

    pyszna ja tylko wszystko zblendowalam I zajadalam z pomidorkiem dodatkowo :)

    • super! pewnie z pomidorkiem jeszcze smaczniejsze to wyszło :)