Batony energetyczne czyli batony owsiane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Dziś uwaga! Ysiek gotuje!

A jak Ysiek gotuje to będzie wymyślnie i smacznie!

Oddaję klawiaturę Yśkowi.

Dziś będzie przepis na batony energetyczne!

 

IMG_8327

Do wykonania batonów energetycznych potrzebujemy:

składniki na jeden placek owsiany:
200 g płatków owsianych
50-100 ml mleka
40 g  mleka w proszku
1 jajko
1 banan
1 łyżka mieszanki: siemię lniane, sezam, słonecznik
 odrobinę cynamonu
odrobina oleju lub oliwy – potrzebne do smażenia

dodatkowo:

gorzka czekolada (70 % kakao)

trochę masła

masło orzechowe (90 % orzechów)
odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Aby wykonać batony energetyczne najpierw musimy wykonać placek owsiany, na który już kiedyś dałem przepis, ale dla przypomnienia podaję go ponownie…

Jak widać tym razem przepis ten został trochę zmodyfikowany, ale tylko dlatego, że użyłem składniki, które akurat mieliśmy w naszym domu – bez specjalnych zakupów.

Przypominam tylko, że wszystkie składniki na placek owsiany wrzucamy do blendera i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło i zmieliło.Odrobinę oleju zagrzewamy na patelni (średniej wielkości) najlepiej teflonowej – wlewamy zawartość blendera na patelnię – zmniejszamy płomień – po chwili ruszamy patelnią by placek się nie przykleił, a po kilku minutach odwracamy go na drugą stronę.

IMG_8317
Od długości smażenia będzie zależała wilgotność placka – ja wolę żeby nie był on zbyt suchy, więc proces smażenia skracam do minimum.
IMG_8318
Baton energetyczny możemy wykonać już z jednego placka owsianego – możemy go również zrobić z dwóch placków i wyjdzie nam wtedy batonów o wiele więcej.

Placek musi ostygnąć – może być lekko ciepły przy wykonaniu poniższych czynności.

Gdy już mamy wykonany placek owsiany to wycinamy z niego dwa duże i o takiej samej powierzchni prostokąty – o resztę ‘ścinków’ się nie martwcie, też są do zjedzenia!
IMG_8321
Jeden ‘prostokąt’ smarujemy z jednej strony masłem orzechowym – postarajmy się go troszkę więcej nałożyć by baton nabrał później fajnego smaku :)
IMG_8322

Następnie rozpuszczamy kilka kostek czekolady z odrobiną masła.

IMG_8319
IMG_8320
Czekolada musi się całkowicie rozpuścić. Możemy czekolady trochę więcej rozpuścić – przyda się do ‘ścinków’ z placka.
Gdy już mamy rozpuszczoną czekoladę i wysmarowany jeden kawałek placka masłem orzechowym to składamy te dwa kawałki placka w jedną całość – jeden na drugi – tak by masło orzechowe znalazło się w środku.
Następnie smarujemy grubo czekoladą wszystkie cztery boki – patrz poniższe zdjęcia – tak by zakryć łączenie tych dwóch kawałków!
IMG_8323
IMG_8325

Spodu i góry nie smarujemy, no chyba, że macie takie widzimisię. Pamiętajcie by ‘ścinki’ również wysmarować czekoladą.

Tak przygotowany baton i ‘ścinki’ wsadzamy do lodówki by czekolada zastygła – wtedy tak naprawdę baton ten jest gotowy do zjedzenia.

Baton ten możemy przekroić na mniejsze kawałki, tworząc batoniki.

IMG_8327
Batony energetyczne jak sama nazwa wskazuje mają nam dodać energii!
Batony te są idealnym rozwiązaniem jako posiłek na śniadanie czy też jako przekąska pomiędzy posiłkami, a szczególnie jako przegryzka po ćwiczeniach, siłowni, fitness, itp.
Takie batony są również idealne na poczęstunek do kawy, gdy ktoś akurat zawita w nasze progi –  przy czym fajnie by było posmarować je czekoladą z każdej strony.
Yśó
Print Friendly, PDF & Email
  • W pierwszej chciwli myslałam, że to coś wytrawnego :) Świetny przepis, przyda się w mojej diecie :)

    • wymysł mojego męża hehe zebrał wszystkie zdrowsze produkty i zmieszał ;)

  • Anonimowy

    Siemienie lniane? Babcia mi mówiła,że jest siemię lniane….:-)

  • Anonimowy

    SIEMIĘ lniane…

  • wygląda ładnie, chyba sprawdzę czy chłopaki dadzą się przekonać to takich batoników :)

    • nasz Julek się tym zajada :) ale bez masła orzechowego ;)

  • Anonimowy

    Czy ten placek można w jakiś sposób zmodyfikować i upiec?

    • pewnie tak

    • Anonimowy

      Zamiast blendowania składników wystarczy je wymieszać? :)

    • Możesz spróbować i daj znać czy wyjdzie, jednak przy takiej kombinacji to lepiej chyba przypiec to w piekarniku niż na patelni.

    • Anonimowy

      Ok. O to mi chodziło :) Jeśli będę miała czas wolny to zrobię na 100% ;) Teraz mamy pełno sprawdzianów w szkole i muszę wkuwać :D

  • Anonimowy

    Czy zamiast jajek można dodać coś innego?

  • Jajka są niezbędne by związać całość poza tym są wartościowym źródłem białka.