Łosoś w barszczyku – przełamujemy kuchenne standardy

10852611_739674452789019_1045278161_nOstatnio otworzyłam naszą zamrażarkę i paczę, a tam nie ma na czym barszczyku ugotować, na którego miałam tak bardzo ochotę. Jesteśmy rodziną mięsożerną, więc zupy raczej gotujemy na mięsie lub kościach, a w zamrażarce znajdowały się tylko ryby.
 
Jakiś czas temu zakupiliśmy kawał dobrego łososia, którego poporcjowałam na mniejsze kawałki i zamroziłam. Stwierdziłam, że skoro ostatnio tak mi zupy rybne posmakowały to spróbuję ugotować ten barszczyk właśnie na łososiu i chociaż z początku byłam do tego negatywnie nastawiona – bo jak to barszczyk na rybie??? – to zupa w rzeczywistości wyszła rewelacyjna!
 

Skład:
 
180 g mrożonego łososia ze skórą
2 litry wody
1 mała cebula
200 g marchewki (2 średnie)
200 g buraków (1 duży)
350 g ziemniaków (4 średnie)
 
przyprawy według smaku: czosnek suszony granulowany, sól,
jakieś ulubionej przyprawy do zup typu jarzynka czy warzywko, pieprz
 
świeży sok z połowy cytryny
 

Sposób przygotowania:

Łososia wkładamy do garnka. Dorzucamy do niego obraną, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu. Gdy zupa zaczyna się lekko gotować to wrzucamy do garnka obranego, umytego i potartego na grubych oczkach surowego buraka. Po chwili dorzucamy obrane, umyte i również pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy przyprawami i całość gotujemy aż wszystko pięknie zmięknie. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny.
 

Uprzedzam, że zupę w miarę szybko się gotuje! :)

Zupa ta jest również idealna jako ‘barszczyk do uszek’, ale nie gotujemy wtedy ziemniaków! Całość warto jednak przepuścić przez sitko by pozbyć się warzyw i ryby i mieć ‘klarowny barszczyk’! Polecam! :)
 
Ancia