Sernik ‘Zdrowy maszket’

Ysiek ostatnio opracował przepis na ‘zdrowy maszket’, czyli na sernik bez zbędnych dodatków, znaczy się bez dodawania cukru, na serze twarogowym.

IMG_9240
 

Ser twarogowy:

  • jest źródłem pełnowartościowego i łatwo strawnego białka, dzięki któremu m.in. kształtują się mięśnie
  • poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo
  • posiada mały ładunek energetyczny
  • zapewnia szybsze uczucie sytości
  • jest mniej kaloryczny od sera żółtego

 

Skład (dla dwóch osób):
400 g twarogu półtłustego

120 g banana (1 średni banan)

2 jajka

20 g wafle ryżowe naturalne (2 sztuki)

sok z połowy cytryny

1 kostka gorzkiej czekolady (ok. 5 g, o zawartości min. 70% kakao)

Sposób przygotowania:

Rozkruszyć dwa wafle ryżowe bezpośrednio do naczynia żaroodpornego (wymiary naczynia 22x17cm) i równo je ułożyć na dnie.

IMG_9218
W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na jednolitą masę twaróg, banan, jajka i sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym zostały wcześniej rozkruszone wafle. Masę równomiernie rozłożyć w naczyniu.
Wyświetl album

Na wierzch sernika potrzeć na tarce kostkę czekolady na drobnych oczkach.

IMG_9239
Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na 175°C na tryb pracy góra i dół. Pieczemy ok. 30 minut.

IMG_9250

cały sernik zawiera około:
840 kcal
83,7 g białka
27,2 g tłuszczu
68,3 g węglowodanów
 
Ancia i Yśó 
 

  • Anonimowy

    To w końcu 2 wafle czy 42 wafle? Bo to jednak jest drobna różnica ;)

    • oj przepraszamy ;) za pomyłkę, już poprawione

    • Anonimowy

      Dzięki serdeczne za szybką reakcje, bo mam zamiar wypróbować przepis :) pozdrawiam :)

    • :) pozdrawiamy

  • Anonimowy

    Fajne :):) Banan daje słodycz i służy za budyń lub mąkę skrobiową :) I jest super !! Tylko jeść / szamać !!!!

    • Tak, dokładnie oto chodziło ;)

  • Anonimowy

    a jak z tymi jajkami? czy osobno zoltka wrzucic i miksowac i osobno ubic piane z bialek i wrzucic dopiero na koniec do masy? niedokladny przepis

    • jajka wrzucamy do sera wraz z bananem i sokiem z cytryny – wszystko razem blendujemy – nie ma potrzeby ubijać osobno białek

  • Anonimowy

    musi byc ta cytryna ?

    • nie musi być, ale daje fajny posmak :)

  • Anonimowy

    robię dzisiaj !!! lubię takie nieskomplikowane i szybkie przepisy.

    • super! daj znać jak Ci wyszło :)

  • Muszę spróbować, przemawia do mnie najbardziej brak cukru.

    • Banan zastępuje cukier :)

  • Anonimowy

    A co dają te wafle? mogą być zamiast wafli płatki owsiane?

    • W założeniu miało to powodować, żeby ciasto łatwo odchodziło od dna i tak też się dzieje. Jeśli chodzi o płatki owsiane to byłby to dobry pomysł, tylko hmmm czy jeśli się ich nie wsypie takich suchych czy nie wyjdą one za twarde!? może warto byłoby je z czymś zmieszać – jak spróbujesz innej wersji to daj nam znać :)

  • Brzmi super na pewno spróbuję uwielbiam serniki!

    • Mój mąż mnie zaskoczył tym sernikiem – ja również uwielbiam serniki! :)

  • Anonimowy

    Właśnie wstawiam do piekarnika ;-)

  • Anonimowy

    Uwielbiam serniki, na pewno wypróbuję. Wygląda apetycznie.

    • Nam bardzo zasmakował i co jest jeszcze istotne, jest szybki i łatwy w wykonaniu.

  • Anonimowy

    czy ten ser musi być półtłusty? czy może być też chudy?

  • Anonimowy

    Czy koniecznie w żaroodpornym naczyniu? A nie można w na małej blasze, takiej połówka na szarlotkę?

  • Coś nowego i ciekawego ma mniej kalorii jest tańczy od moich serników które robiłam…muszę go zrobic :)

    • Tańczy i to jeszcze jak

  • Anonimowy

    własnie upiekłam..czekam aż wystygnie…ale oszukałam troszkę oryginał.. dodałam ksylitolu bo sam banan by tego nie osłodził:)

  • Anonimowy

    jest już pół godziny w piekarniku i nadal się nie ściął :(:(

    • a był wsadzony do nagrzanego piekarnika?

  • Naczynia nie trzeba wysmarować masłem?

    • szklane żaroodporne nie trzeba

  • Anonimowy

    Mam pytanie czy zamiast tych wafli ryżowych mogą być biszkopty?

    • No oczywiście, niemniej zasadniczo zmieni to koncepcje całego przepisu , mającej na celu obniżenie kaloryczności wyrobu. W własnej kuchni każdy z nas jest :sterem, żaglem, okrentem.

    • Anonimowy

      przepraszam czym? OKRENTEM?

    • przepraszamy za błędy

  • Anonimowy

    Świetny i smaczny. Jestem na diecie dla cukrzyków, a ten sernik jest dla mnie rewelacyjny, gdy nie moge sobie pozwolić na zwykłe ciasto. Dziekuje.

    • Cieszymy się bardzo! ;) pozdrawiamy

  • Anonimowy

    Zrobione,sprawdzone:)Pyyyyyychotka:)Dzięki za tak rewelacyjny przepis:)Pozdrawiam:)

    • Cieszymy się bardzo :)

  • Anonimowy

    pytanie: jak udało Wam się upiec tyle sernika z 400g twarogu?? ja użyłam 500g a ledwo co zakryło mi dno naczynia o takich samych wymarach? właśnie się piecze i jestem ciekawa co z tego wyjdzie :) jestem jedyną osobą w rodzinie, która nie lubi sernika, ale ten przepis mnie wyjątkowo przekonał. Pozdrawiam :) Agata

    • Sernik podczas pieczenia rośnie, ale nie za dużo. To jest taki 'mały' serniczek ;)

  • Super przepis.dziś będę robić ten serniczek:-) zastanawiam się, czy jak dam do masy pokrojone brzoskwinie z puszki to czy również wyjdzie.czy owoce nie obciążą serowej masy?

    • Spróbuj to się dowiemy :) może je warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, no i dobrze odsączyć od syropu, żeby nie były za mokre. Tylko pamiętaj, że brzoskwinie z puszki mają dużo cukru.

  • Anonimowy

    Ja na spód dałam biszkopty. Nieźle smakują i nie rozmiękły. Polecam.

    • No to teraz i my na przyszłość będziemy wiedzieli, że z biszkoptami się da zrobić sernik na ciepło :)

  • Anonimowy

    Super sklad, sernik zrobilam, ale 30 min to za duzo na taka ilosc twarogu. Moim zdaniem sie przepiekl, a osobiscie na przyszlosc tez dodalabym nieco wiecej slodyczy. No i wafle sa za lekkie- zmieszaly sie z masa przy nalewaniu. Ale pomysl fajny :)

    • Zawsze można ten przepis zmodyfikować pod siebie ;)

  • Anonimowy

    Czy uzyliscie sera juz zmielonego na sernik czy byl to zwykly twarog? Mam tylko zwykly twarog w kostce (wiem, ze mozna kupic juz zmielony na sernik tez w kostce), ale nie za bardzo mam jak/chce mi sie zmielic. Zastanawiam sie czy wyjdzie z takiego niezmielonego?! Btw. super przepis – prosty i zdrowy. LOVE sernik :) Pozdro

    • Użyliśmy twaróg, które później zmiksowaliśmy blenderem wraz z jajkami, bananem i sokiem z cytryny ;) pozdrawiamy

  • Anonimowy

    Wstawiam do piekarnika, jak wyjmę napiszę jak mi smakował :)

    • Mamy nadzieję, że zasmakuje :)

  • Anonimowy

    jak długo powinien studzić się sernik? czy powinnam go wstawić do lodówki na całą noc czy mogę jeść jeszcze ciepły?

    • Sernik po upieczeniu jest już gotowy do spożycia, zalecamy jednak przestudzić go przed zjedzeniem, bo można się nim poparzyć.