Tortilla na orkiszowej mące

Powszechnie używaną z mąk w polskich kuchniach jest mąka pszenna, jednak w naszej kuchni jest ona bardzo rzadko stosowana, ale za to bardzo często używamy mąkę orkiszową. Tak naprawdę mąka orkiszowa to podgatunek pszenicy, ale według nas i nie tylko nas jest ona smaczniejsza i bardziej wartościowa od zwykłej mąki pszennej.

Orkisz to ok. 56 % skrobi, 11,6 % białka, 2,7 % tłuszczu i 2 % minerały. Jest źródłem m.in. błonnika, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, potasu, niacyny PP i tiaminy B1. Zawiera gluten, ale dobrze przyswajalny i dobrze tolerowany przez ‘bezglutenowców’.
 
Orkisz ma wiele zalet: ma właściwości krwiotwórcze, pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi. Poza tym ma również właściwości budujące mięśnie oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Składniki zawarte w orkiszu wzmacniają odporność organizmu na infekcje bakteryjne, wzmacniają narządy zmysłów i poprawiają pracę układu pokarmowego. Można by tu było jeszcze dalej wymieniać i wymieniać zalety stosowania orkiszu.
 
Niestety mąka orkiszowa jest o wiele droższa od zwykłej mąki pszennej, przez co wiele osób ją omija przy robieniu zakupów, a jak widać warto jednak po nią sięgać.
 
Dziś chcieliśmy Wam przekazać fajny przepis na domową tortillę właśnie na mące orkiszowej – jest naprawdę bardzo smaczna!
 
 
IMG_9182
Składniki na ciasto na tortille:
120g mąki orkiszowej
woda
odrobina siemienia lnianego
odrobina sezamu
dowolne przyprawy
ja użyłem czosnek granulowany, czubrycę czerwoną, czubrycę zieloną i kminek
 
 
IMG_9174
Składniki ‘uzupełniające’ tortillę:
dowolne – zależnie od upodobań ;)
Ja używam do tego np. usmażonej piersi z kurczaka z przyprawami (przyprawa do gyrosa, czubryca czerwona, czosnek granulowany), koncentratu pomidorowego, kapusty pekińskiej, sera fety lub sera żółtego, papryki żółtej, cebuli, ogórka kiszonego lub kwaszonego lub konserwowego.
Sposób przygotowania:
Polecam obejrzeć poniższy filmik ze wskazówkami krok po kroku :)
 

Yśó 
 
  • Pysznie, smaczeni i zdrowo.

  • Smacznie i zdrowo :)

  • Jeśli dodałabym tylko sól, bez tych wszystkich dodatków, też by wyszło dobre? :) Pozdrawiam.

    • Jasne, przyprawy to sprawa indywidualna.