Śledziowe regaty na liściach sałaty ;)

IMG_9560Ale nam się tytuł fajnie zarymował he he jednak sałaty nie mieliśmy, więc użyliśmy kapusty pekińskiej ;) A przepis znów wymyślony spontanicznie, tym razem przy kawie – mama Anci nas trochę natchnęła.
 
Skład (dla 8 osób):
4 filety śledziowe al’a matias (400 g po odsączeniu wody)
1 mała cebula
170 g jogurtu bałkańskiego
2 średniej wielkości zielone ogórki
czarny pieprz mielony do smaku
8 wykałaczek do szaszłyków
4 małe  pomidory, ale nie koktajlowe
4 duże plastry sera goudy
ewentualnie 8 listków kapusty pekińskiej (malutkie, ze środka)



Sposób przygotowania:

 
Najpierw dokładnie myjemy ogórki i pomidory. 
 
Możemy, a nie musimy użyć do tego liści kapusty pekińskiej, które będą robić nam za ‘fale wodne’ pod ogórkowe łodzie. Obieramy delikatnie liście kapusty pekińskiej i odkładamy z niej te najbardziej pasujące do szerokości ogórka, czyli te malutkie ze środka, które następnie myjemy i osuszamy.
Pomidory przecinamy na pół, tnąc przez ‘zieloną część’, po czym wydrążamy z nich za pomocą łyżki nasiona i wszystko co ‘płynne’.
 
Ogórka natomiast tniemy najpierw na pół, a dopiero później na wzdłuż. Usuwamy z nich łyżeczką wszystkie nasiona, pozostawiając tylko mały fragment na rantach – w ten sposób ‘wyżłobimy sobie pokład’, a śledziki ‘nie wylecą’ z łodzi.
 
 
IMG_9558


 
Następnie odsączamy filety śledziowe z nadmiaru wody i tniemy je w drobną kosteczkę. Na drobno tniemy też cebulę. Pokrojone śledzie i cebulę mieszamy z jogurtem bałkańskim oraz z odrobiną pieprzu czarnego.
 
Gotowe śledziki wkładamy do wydrążonych pomidorów i ogórków za pomocą łyżeczki, przy czym do ogórkowych łodzi musimy jeszcze dorobić żagle z sera i patyczków. Jeśli mamy plasterki sera kwadratowe to tniemy je na pół i każdą ‘połówkę’ nabijamy na patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciach) – patyczki obcinamy, jeśli są one za długie. Tak przygotowane ‘żagle z masztem’ wbijamy w środek pokłady, byle nie na wylot – w ten sposób uzyskujemy żagiel.
 
Wypełnione pomidorki i ogórkowe łodzie układamy na talerzu, przy czym te drugie układamy na małych liściach kapusty pekińskiej.
 
I tyle!
 
 
IMG_9561
 
 
Ancia i Yśó
 
 
Print Friendly, PDF & Email