Chrupiące kotleciki z sezamem

Sezam to źródło wapnia, magnezu, cynku. Zawiera m.in. lecytynę, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B. Nasiona te są są bardzo łatwo przyswajalne, obniżają poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na kości i stawy, walczą z przemęczeniem organizmu, a także ze stresem. Poza tym kobiety, które mają problemy z laktacją, poprzez spożywanie tych nasion mogą zwiększyć wytwarzanie się mleka.
 

IMG_9690

Dziś zapraszam Was na przepis na chrupiące kotleciki z sezamem :)

skład:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
3 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: imbir, curry, przyprawa do gyrosa, papryka słodka, ulubiona słona przyprawa do zup
2 łyżki octu jabłkowego
170 g kaszki mannej
sezam (do obtoczenia)
olej

Sposób przygotowania:

Mięso mielone mieszamy dokładnie z  jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, octem i kaszką manną. Za pomocą dłoni tworzymy kotleciki, najlepiej ‘prostopadłościany’ ;) Następnie obtaczamy je dokładnie z każdej strony w sezamie i smażymy na oleju. Forma ‘prostopadłościanu’ praktycznie umożliwia dokładne smażenie z każdej strony.

Usmażone kotleciki układamy na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby nadmiar tłuszczu mógł w nie wchłonąć.

Kotleciki stają się bardzo chrupiące, głównie dzięki kaszce mannej.

  

IMG_9677gIMG_9679
IMG_9680IMG_9683
IMG_9686IMG_9689
IMG_9691

 

Kaszka manna jest lekkostrawna i głównie zaleca się ją osobom z problemami jelitowymi, jednak dla osób odchudzających się nie jest zalecana, ma mniej składników odżywczych niż gruboziarniste kasze, poza tym ma wysoki Indeks Glikemiczny.

Kotleciki te nie są odchudzające ;) poza tym są tak pyszne, że zje się ich więcej niż powinno za jednym razem :)

Yśó
 
 

Print Friendly, PDF & Email
  • Moja mama bardzo lubi dodawać sezam do różnych potraw, ale kotletów w takiej wersji jeszcze nie robiła. Pewnie ją ucieszy kolejna sezamowa odsłona – dzięki :)

    • :) jak lubi chrupiące potrawy to to jej pewnie posmakuje :)

  • Anonimowy

    A czemu ocet?

    • ocet zmiękcza mięso