Bogate w białko bezjajeczne ciasto z ciecierzycy

Dziś przepis na ciasto z mąki z ciecierzycy. Na 100 g takiej mąki może przypadać aż 19 g białka i 17 g błonnika! Poza tym mąka ta nie zawiera glutenu i może spokojnie zastępować mąkę pszenną u osób na diecie bezglutenowej.

Sama ciecierzyca (cieciorka) to bogate źródło wielu wartościowych składników! Zawiera sporo wspomnianego wcześniej białka, poza tym zawiera witaminę A, B6 (pobudza metabolizm, zapobiega gromadzeniu się homocysteiny podnoszącej ryzyko chorób serca), witaminy C, K, błonnik (stabilizuje poziom glukozy we krwi), tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, żelazo (zapobiega anemii), magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Liczne witaminy zawarte w ciecierzycy dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
 
 
IMG_0780
na zdjęciu: wersja bez wewnętrznej masy i polewy

 
Skład – ciasto:
375 g mąki z ciecierzycy
100 g mleka w proszku
100 g izolat białka o smaku czekoladowym (można kupić w sklepach dla sportowców, ewentualnie można go zastąpić odpowiednią ilością mąki i mleka w proszku)
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki karobu (mączki świetojańskiej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju rzepakowego
500 ml wody
2 łyżki octu 10%
2 łyżeczki aromatu migdałowego
trochę masła do smarowania formy
 
masa:
może to być np. powidła, masło orzechowe – najlepiej domowej roboty :)
nasza propozycja: powidła morelkowo-jabłkowe (klik) lub powidła ze śliwek, jabłek i gruszek (klik) lub powidła z dynii, pomarańczy i cytryny (klik)
 
 
Sposób przygotowania:
Ciasto wykonuje się bardzo prosto! Najpierw musimy zmieszać ze sobą wszystkie suche składniki, osobno mieszamy składniki mokre, następnie mokre wlewamy do suchych i bardzo dobrze mieszamy – możemy zrobić to za pomocą łyżki energicznie mieszając. Następnie ciasto przelewamy do wysmarowanej wcześniej masłem tortownicy w kształcie wieńca, którą następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175oC na tryb pracy ‘góra, dół’, na około 20-25 minut – ciasto w 20 minucie najlepiej sprawdzić wykałaczką czy jest gotowe, gotowe ciasto nie przykleja się do wykałaczki.
 
Takie ciasto można jeść samo, ale ze względu na to, że wychodzi trochę za suche to najlepiej smakuje jak połączymy je z jakimiś np. powidłami (masa) i można to zrobić na dwa sposoby:
1 sposób: kroimy ciasto jak ‘chleb na kanapki’ i smarujemy masę po cieście jak ‘kanapkę dżemem’
2 sposób: przekrawamy ciasto na pół i smarujemy ciasto jakąś masą, można to zrobić nawet kilkoma różnymi i dzięki temu znajdziemy swoje ulubione połączenie :)
 
Na wierzch można pokusić się o polanie roztopioną gorzką czekoladą, ale niekoniecznie ;)
 
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodobał ;)
 
Ciekawa jestem czy i Wy lubicie eksperymentować w swoich kuchniach i robicie również jakieś ciasta na innej bazie niż mąka pszenna!? Polecam Wam szczerze nasze ciasto fasolowe, coś a’la murzynek :) przepis na niego znajdziecie tutaj – klik
 
Ancia

Print Friendly, PDF & Email