Pizza słoneczko z mięsem i warzywami

Pizza kojarzy nam się z ciężkostrawnym, wysokokalorycznym i niezdrowym posiłkiem, dlatego też dzięki dzisiejszemu przepisowi chcielibyśmy pokazać Wam, że pizza może być zdrową, wygodną przekąską stanowiącą pełnowartościowy posiłek oparty na tylko zdrowych produktach, jednocześnie zachowując imprezową formę przekąski.
pizza słoneczko w słońce,

Skład – ciasto:
380 g mąki orkiszowej
30 g drożdży
ciepła woda
1 łyżka oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
 
Skład – farsz:
450 g mięsa mielonego z indyka
1 duża papryka czerwona (180 g)
2 duże marchewki (175 g)
1 duża papryka czerwona konserwowa
pół suszonej papryczki chilli (klik)
4 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oregano
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujmy  ciasto. Ciasto wykonujemy dosłownie tak samo jak w tym przepisie – klik – tylko, że z większą ilością mąki. Na koniec, jeszcze przed pierwszym ugniataniem ciasta, dodajemy jeszcze przyprawy (oregano i kminek). Ciasto odstawiamy w miseczce na około godzinę (w ciepłe miejsce, nie na słońce) do wyrośnięcia przykrywając ją czystym ręczniczkiem kuchennym.
 
 
IMG_0686
W międzyczasie robimy farsz do pizzy.
 
Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy nasiona i również trzemy na tarce. Paprykę konserwową tniemy na drobno. Suszoną papryczkę chilli rozdrabniamy w moździerzu. Po czym wszystkie te warzywa wrzucamy na suchą patelnię teflonową (bez dodatku tłuszczy) i dusimy chwilę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Po tej obróbce odsączamy wodę z warzyw. Odsączamy warzywa z wody dlatego, że zbyt duża jej ilość może zepsuć efekt końcowy pizzy.
 

Wyświetl album

 
Następnie odsączone warzywa dokładnie mieszamy z mięsem mielonym, wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami.
 
Gdy już mamy farsz gotowy i ciasto wyrośnięte, to ciasto jeszcze raz zagniatamy aby uzyskać ‘jędrność’ – gdy ciasto jest za bardzo klejące to dodaję trochę mąki, a gdy za suche to dodaję trochę wody. 
 
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy by później uzyskać dwa krążki o średnicy 32 cm (ja posłużyłem się bardzo dużym talerzem o tej właśnie średnicy).
Wyświetl album

 
Tak jak mówiłem, posłużyłem się bardzo dużym talerzem. Najpierw ułożyłem na talerz jedną część rozwałkowanego ciasta, następnie wysmarowałem te ciasto koncentratem pomidorowym, a na to ułożyłem jeszcze w odpowiedni sposób (patrz zdjęcie) masę z mięsa i warzyw: ‘wieniec’, wolne miejsce i ‘kopiec’ w środku.
Wyświetl album

 
Następnie na to wszystko nałożyłem drugą część rozwałkowanego ciasta. Jak widzicie Julek pracowicie delikatnie przygniatał ciasto do farszu i do drugiego ciasta. Na wierzchu ciasta posypałem jeszcze mąką orkiszową (by ciasto za bardzo nie przywarło do blaszki), po czym wykonałem przerzut ciasta bezpośrednio na blaszkę. Jeśli macie specjalne blaszki do pieczenia pizzy to gorąco polecam wykonanie jej właśnie na takiej blaszce.
Wyświetl album

 
Po przerzuceniu ciasta na pizzę wraz z talerzem, odkrawamy zbędną część ciasta, która wystawała spoza talerza. Delikatnie usuwamy talerz.
Wyświetl album
Pozostałą część ciasta otrzymał Julek do zabawy, z której zrobił później wraz z mamą (Ancią) paluszki do schrupania :) przepis niebawem znajdzie się na blogu :)
 

Wyświetl album

 
Następnie na środek ciasta położyłem miseczkę pasującą do wielkości ‘kopca’, jej ranty idealnie weszły w wolne miejsce od farszu. Wokół, tuż koło, miseczki drugą stroną (płaską) widelca ugniatałem ciasto, tak by obie warstwy ciasta dobrze się ze sobą złączymy i podczas pieczenie nie rozwarstwiły. To samo zrobiłem z rantami ciasta, ale tym razem użyłem ząbków (starego) widelca, które trochę bardziej zgiąłem do właśnie tych celów ;)
 
Po tej czynności wziąłem się za robienie promieni słonecznych, czyli przecinałem ciasto tak jak widać to na zdjęciu. Na końcu usunąłem delikatnie miseczkę.
 


Wyświetl album

 
Do końca jednak pozostały nam jeszcze w sumie tylko dwa kroki ;) a mianowicie każdy przecięty kawałek ciasta należy lekko przekręcić tak by ciasto nie oderwało się od reszty (patrz zdjęcia). No i gotowe słoneczko musimy jeszcze zapiec, więc wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na tryb pracy ‘góra, dół’, na 45-50 minut.
 


Wyświetl album

Najlepiej doglądać pizze by nam się za bardzo ciasto nie wysuszyło.

Gotowa pizza jest chrupiąca na rantach (promieniach) :)

IMG_0764

Farsz natomiast jest bardzo smaczny i soczysty!

Yśó

 ps. do wykonania tej pizzy zainspirowała nas Opolanka Kasia

natomiast do gotowania z dzieciaczkami zainspirowało nas Ugotowani.tv

i akcja