Witamina C, w czym jest jej najwięcej?

Witamina C, w czym jest jej najwięcej?

9 maja 2015 4 przez Nasza droga do
cytryna witamina C
 
 
 
Jakiś czas temu pod jednym wpisem zaistniał komentarz dotyczący kwasu askorbinowego. Muszę się przyznać, że z początku nie wiedziałam o co chodzi, ale po pewnym czasie trybiki zaskoczyły ;) i uświadomiłam sobie, że chodziło przecież o witaminę C. Komentarz ten zainspirował mnie do kolejnej serii wpisów odnośnie różnych witamin, które są niezbędne dla naszego ludzkiego organizmu. Dziś więc będzie o witaminie C.
 


 
 
Ogólnie witamina C jest bardzo popularną witaminą zalecaną przez lekarzy przy przeziębieniu, może skrócić czas choroby, złagodzić objawy przeziębienia, ale nie uchroni ona nas jednak przed samym przeziębieniem. Ja wiecznie mam problemy z niedokrwistością i jakiś czas temu lekarz właśnie polecił mi przy stosowaniu tabletek z żelazem również zażywanie witaminy C, ponieważ witamina C zwiększa absorpcję żelaza. Wyczytałam sobie jednak, że witamina ta ma również ważne znaczenie w produkcji kolagenu w organizmie, a jest on niezbędny nie tylko dla kości i chrząstek, skóry, dziąseł i zębów, ale odgrywa również ważną rolę przy gojeniu się ran i oparzeniach. Ponadto witamina C ma zdolność hamowania procesów starzenia się komórek, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego i obniżeniu stężenia glukozy w stanach hiperglikemii. Okazuje się jednak, że jej niedobór może być przyczyną np. zmęczenia, utratą apetytu, natomiast zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, bóli głowy, a nawet utrudniać zasypianie.

A ile wynosi średnie zapotrzebowanie na witaminę C?

Wszystko zależy od wieku, płci, stanu zdrowia, nawet od aktywności fizycznej.

Możemy jednak założyć, że (mg na dobę):

  • Dzieci 1 – 9 lat: 30 – 50 mg
  • Chłopcy 10 – 18 lat: 40 – 75 mg
  • Dziewczęta 10 – 18 lat: 40 – 65 mg
  • Mężczyźni powyżej 19 lat: 75 – 90 mg
  • Kobiety powyżej 19 lat: 60 – 75 mg

(Zapotrzebowanie zostało zaczerpnięte z normy żywieniowych – klik – strona 107)

Kobiety ciężarne i karmiące piersią, sportowcy, a także palący papierosy czy alkoholicy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.
Mnie się kiedyś wydawało, że największym źródłem witaminy C jest cytryna, ale co się okazuje, że są takie warzywa i owoce, które zawierają jej znacznie więcej, a są to:
 

jej zawartość w 100 g

  1. dzika róża – aż 1800 mg

  2. dereń – ok. 200 mg

  3. czarna porzeczka – przeciętnie 180 mg

  4. natka pietruszki – 178 mg

  5. papryka czerwona – 144 mg

  6. chrzan – 114 mg

  7. papryka zielona – 91 mg

  8. brukselka – 94 mg

  9. kalafior – 69 mg

  10. szpinak – 68 mg

  11. truskawki – 66 mg

  12. pomelo – 61 mg

  13. poziomki – 60 mg

  14. kiwi – 59 mg

  15. kapusta czerwona – 54 mg
  16. cytryna – 53 mg – dopiero tutaj!

Jak widzicie cytryna w moim rankingu jest dopiero na miejscu szesnastym, czyli daleko!

ile spożywać witaminy C, witamina



Zobaczmy też ile jest jej w innych produktach:

jej zawartość w 100 g

  • pomarańcza – 49 mg

  • kapusta biała – 48 mg

  • czerwona porzeczka – 46 mg

  • grejpfrut czerwony – 38 mg

  • grejpfrut biały – 34 mg

  • żurawina – 30 mg

  • limonka – 29 mg

  • pomidor – 23 mg

  • młode ziemniaki – 16 mg

  • stare ziemniaki – 11mg

  • jabłko – 9 mg

  • ogórek – 8 mg

  • cebula – 6 mg
 
Jak widać wiele owoców i warzyw zawiera tą cenną dla naszego organizmu witaminę, więc warto wzbogacić nasze posiłki właśnie o te produkty.
 
Ancia 
Print Friendly, PDF & Email