Kostki lodu z miętą i cytryną – miętowe orzeźwienie

Troszku nas nie było na blogu, bo tak jak pisałam wcześniej ogarniamy się i fizycznie i umysłowo i mieszkaniowo ;) ale już powracamy! Ostatnio słoneczko daje nam trochę ‘popalić’, jest duszno i skwarno i ciągle nam się chce pić, bo ciężko pracujemy, ruszamy się, obgadujemy nowe pomysły i w związku z czym dziś przepis na dodatek do różnego rodzaju trunków, czyli na ochładzające i orzeźwiające kostki lodu ;)
 
Nasz przepis na kostki lodu jest banalny i łatwo je zrobić, wystarczy mieć pojemniki do kostek lodu, wyciśnięty sok z cytryny, wodę i mięte.
 
 
kostki lodu z miętą i cytryną (5)

 
Ten przepis zaczęłam stosować od tamtego roku, gdy na naszym balkonie zaczęła rosnąć właśnie mięta.
 
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy swoją miętę, to odrywamy ‘końcówki’ mięty (patrz zdjęcie poniżej), płuczemy, następnie lekko ugniatamy palcami by lekko wydzieliły się olejki i wkładamy do pojemniczka.
 
 
kostki lodu z miętą i cytryną (1)
 
 
Następnie wyciskamy sok z cytryny do osobnego pojemniczka, co możemy wykonać za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów lub ręcznie. Możemy też zakupić gotowy sok z cytryny (100%) i też będzie dobrze i łatwiej :)
 
Sok z cytryny rozlewamy do pojemniczków – ilość zależnie od upodobania.
 
Po czym uzupełniamy pojemniczki wodą (może być zwykła woda lub z butelki, jak kto lubi), który następnie wkładamy do zamrażarki.
 
 
kostki lodu z miętą i cytryną (3)
 
kostki lodu z miętą i cytryną (4)
 
 
Tak przygotowane kostki lodu lubię dodawać do schłodzenia ciepłych napojów, herbat, soków, wody.
 
Ja lubię się tak chłodzić od wewnątrz w upalne dni, a Wy jak to robicie?
 
Ancia
 
  • Na to nie wpadłam :) ale na pewno wypróbuję :*

    • Można wiele rzeczy zamrozić w kostkach lodu, np. kawałki cytryny i owoce.

  • elajza

    Co roku upycham w pojemniczki na kostki lodowe drobno posiekany lubczyk ,miętę, melisę

    • Aneta i Krzysztof Jokisz

      Mniam, mniam, mniam :)