Pasta pełna białka

Jest niedziela, więc niech tradycji stanie się zadość i dajemy wpis kulinarny na bloga! Dziś bardzo łatwy przepis do wykonania i nie potrzeba do tego żadnych pomocy kuchennych. Dziś “pasta pełna białka”, czyli pasta z rybą, jajkiem i… zobaczcie sami z czym jeszcze!

skład:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 jajko ugotowane na twardo

2 łyżki stołowe fety

2 szczypty pieprzu

2 szczypty czosnku granulowanego

soli nie trzeba, bo feta jest słona i ryba też

IMG_3591

Sposób przygotowania:

Odsączamy rybę z wody i wrzucamy ją do talerza głębokiego. Następnie do tego dorzucamy ugotowane całe jajko (bez skorupki oczywiście) i ugniatamy je widelcem, przy okazji mieszając je z rybą. Potem dorzucamy do tego 2 łyżki fety i znów wszystko razem ugniatamy widelcem, tak by stworzyć jednolitą masę. Do tego dajemy jeszcze pieprz i czosnek granulowany i znów mieszamy. I tyle ;)

Pasta idealnie smakuje na chlebie z pokrojoną cebulką i ogóreczkiem na cieniutkie plasterki. Pychota! Oprócz tego można ją nałożyć na gorące ziemniaczki ugotowane lub upieczone, również z ogórkiem i cebulką. Polecam!

Aneta