Pieczone jabłka z niespodzianką w środku

Dziś przepis na pieczone jabłka z wkładką.

Skład – na 4 osoby:

4 jabłka

dżem owocowy (oprócz jabłkowego) domowej roboty – ja użyłam z borówek amerykańskich

ser feta

gorzka czekolada z sezamem (przepis – klik)

masło

woda

pieczone jabłka - nasza droga do

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, wydrążamy z nich gniazdka nasienne  robiąc w nich dziurkę na wylot. W ten sposób przygotowane jabłka należy położyć w żaroodpornym małym naczyniu. Do środka jabłka wkładamy po małej łyżeczce masła, następnie wkładamy dżemu do połowy wysokości otworu, a potem uzupełniamy resztę serem feta. Na wierzch jabłka nakładamy kawałek gorzkiej czekolady z sezamem – jeśli nie macie takiej czekolady lub nie chce Wam się takiej zrobić, to można użyć samej gorzkiej czekolady, a nią posypać później prażonym sezamem (prażenie: sezam podpiekamy przez kilka minut na suchej patelni).

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC na tryb pracy ‘góra, dół’ i pieczemy tak przez 15 minut, po tym czasie przekręcamy temperaturę na 175ºC i dolewamy na dno naczynia trochę wody (całe dno naczynia musi być pokryte wodą), by podczas pieczenia woda parowała i jabłka nie wysychały, zrobią się soczyste. Woda w późniejszym etapie połączy się z masełkiem i dżemem robiąc przy okazji sos.

Jabłka pieczemy tak długo aż jabłka zmiękną. Długość pieczenia zależy od wielkości jabłek, mi to zajęło w sumie godzinę.

Gdy jabłka już się upieką, to przekładamy je delikatnie dużą łyżką na talerz podtrzymując szczególnie dół jabłka – w ten sposób zabezpieczymy nadzienie jabłka, by z niego nie wyleciało. Całość polewamy sosem, który wydzielił się podczas pieczenia.

Ancia

 

 

Print Friendly, PDF & Email