Zapiekana kapusta modra

Kapusta modra to bardzo popularne danie w kuchni śląskiej. Potrawę tę robi się z czerwonej kapusty. Dziś przełamuję standardy i robię ją trochę inną techniką niż tradycyjną. Kapusta będzie zapiekana i z bardzo smacznym dodatkiem i nie chodzi mi tutaj o tego pomidora w misce poniżej. Dziś zapiekana kapusta modra!

Tak na marginesie chciałem tylko zaznaczyć, że czerwona kapusta m.in. chroni przed działaniem wolnych rodników, pomaga wzmacniać naczynia krwionośne i pomaga przyswajać witaminę C, tak więc warto ją jeść.

zapiekana kapusta modra

Skład – wszystko zależy od ilości użytej kapusty:

kapusta czerwona

1-2 jabłka (im więcej jabłka tym danie będzie słodsze)

kawałek boczku wędzonego

cebula

przyprawy:  słona przyprawa do zup, czosnek granulowany

Zapiekana kapusta modra – sposób przygotowania:

Do żaroodpornego naczynia wrzucił posiekaną drobno kapustę, przesypujemy słoną przyprawą do zup i czosnkiem granulowanym, mieszamy, a następnie dodajemy siekaną cebule, trzemy jabłka i znów mieszamy. Boczek wędzony kroimy bardzo drobno, wrzucamy na patelnię na duży ogień, dosłownie na 3-5 minut, ostro mieszając. Następnie boczuś wraz z tłuszczykiem, który się wydzielił dodajemy do kapusty, mieszamy zakrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 185°C na tryb pracy ‘góra, dół’, na 45-50 minut.

Wiem, że niektórzy nie są zwolennikami tłuszczu, ale potrawa ta bez boczku nie ma takiego fajnego smaku. Pamiętajcie by boczek był wędzony, a nie parzony.

Yśó