Przepis na domowe paluszki

Dziś przepis na domowe paluszki.

Skład:

ciasto na paluszki jak z przepisu tutajklik

 Nie musimy zużyć całego ciasta z tego przepisu, bo wyjdzie tych paluszek wtedy za dużo he he warto je zrobić przy okazji robienia pizzy.

nasiona: sezam, siemię lniane

przyprawy: sól, oregano, kminek mielony

paluszki domowe

Sposób przygotowania:

Kawałek ciasta mieszamy z przyprawami. Nasiona osobno prażymy na patelni bez tłuszczu oczywiście. Następnie część nasion łączymy z ciastem, po czym robimy z ciasta cienkie paluszki, które później jeszcze dodatkowo obtaczamy w nasionach. Jak nasiona nie będą się chciały do ciasta przykleić to można te paluszki najpierw zamoczyć lekko w wodzie i dopiero wtedy obtoczyć w nasionach. Tak przygotowane paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180C w trybie pracy “góra, dół”. Czas pieczenia zależnie od grubości paluszek. Warto sprawdzić po 15-20 minutach czy są już dobre, jak nie to jeszcze dopiec.

Ancia

Print Friendly, PDF & Email