Prosty przepis na pyszne bułki

Dziś przychodzimy do Was z przepisem naszej czytelniczki Haliny Bojsza, która przekazała nam na nasze ręce prosty przepis na pyszne bułki. Wiem, że są pyszne i proste do wykonania, bo z przepisu zdążyłam już trzy razy skorzystać i pewnie będę do niego często wracać.

Skład:

20 g drożdży (mogą być mrożone)

pół łyżeczki cukru

300-320 ml wody ciepłej

½ kg mąki (mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką pszenną)

pół łyżeczki soli

prosty przepis na bułki

 

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do tego mąkę i sól. Całość wyrobić, tak by ciasto było elastyczne. Formujemy kształt bułki z ciasta – najlepiej pomóc sobie przy tym zwilżając ręce olejem, lepiej się to robi. Uformowane ciasto na bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wychodzi 8 bułek). Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem, na to sypiemy ziaren, np. słonecznika, dyni lub w tym przypadku co na powyższym zdjęciu tylko siemieniem lnianym.

Całość wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200 stopni na tryb pracy „góra, dół” i pieczemy 20-25 minut, po czym wyłączamy piekarnik i jeszcze możemy je przetrzymać w nim przez około 10 minut, nie dłużej (najlepiej będzie po prostu obserwować wierzch bułek, żeby się zbytnio nie przypiekły ;)).

Klika słów od Anci:

Uwaga! Gdy raz spróbujesz zrobić te bułki, to będziesz chciał/a robić je częściej! :)

Ja akurat w domu miałam dużo mąki orkiszowej i trochę mąki pszennej, którą głównie używam do zabaw ze starszym synem. Pomieszałam te dwie mąki w proporcjach 390 g mąki orkiszowej i 110 g mąki pszennej, resztę wykonałam według przepisu Halinki, no i jeszcze na wierzch wrzuciłam różnych ziaren. Wszystkie chłopaki wraz z Yśkiem zajadali się bułeczkami ze smakiem!

prosty przepis na bułki z mąki orkiszowej

Dziękujmy Halinko za przepis!

Jeśli Wy macie ochotę podzielić się Waszym przepisem,

który pasuje do zdrowego stylu życia,

to wysyłajcie je wraz ze zdjęciem na adres

naszadrogado@gmail.com

Ancia

Print Friendly, PDF & Email