Kotleciki drobiowe

Na ten przepis natchnęła mnie nasza czytelniczka Halina Bojsza. Wystarczyło, że Halinka tylko wspomniała o kotlecikach, to w oczach urodził mi się właśnie taki przepis na kotleciki drobiowe.

skład:

2 duże filety gotowane (z rosołu)

2 garście gotowanego ryżu

garść posiekanego koperku (może być mrożony)

2 jajka

1 łyżka płaska masła

1 łyżka płaska musztardy dijon

przyprawy: sól, czosnek, pieprz czarny

sezam

smalec lub olej kokosowy (jak kto lubi)

kotleciki drobiowe

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka wykorzystujemy do wywaru do zupy, a już ugotowane wyciągamy i dajemy do ostygnięcia. Ostygnięte kroimy nożem na drobno i wrzucamy do miski. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną natkę pietruszki, ugniatamy ręką. Dorzucamy do tego resztę składników prócz sezamu i smalcu. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi. Kulamy kotleciki i obtaczamy je w sezamie, po czym smażymy je na rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju kokosowym. Usmażone kotleciki wrzucamy na wyłożony papierowym ręczniczkiem kuchennym talerz, by nadmiar tłuszczu się wchłonął.

Kotleciki palce lizać!

Ancia