Kotleciki drobiowe

Na ten przepis natchnęła mnie nasza czytelniczka Halina Bojsza. Wystarczyło, że Halinka tylko wspomniała o kotlecikach, to w oczach urodził mi się właśnie taki przepis na kotleciki drobiowe.

skład:

2 duże filety gotowane (z rosołu)

2 garście gotowanego ryżu

garść posiekanego koperku (może być mrożony)

2 jajka

1 łyżka płaska masła

1 łyżka płaska musztardy dijon

przyprawy: sól, czosnek, pieprz czarny

sezam

smalec lub olej kokosowy (jak kto lubi)

kotleciki drobiowe

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka wykorzystujemy do wywaru do zupy, a już ugotowane wyciągamy i dajemy do ostygnięcia. Ostygnięte kroimy nożem na drobno i wrzucamy do miski. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną natkę pietruszki, ugniatamy ręką. Dorzucamy do tego resztę składników prócz sezamu i smalcu. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi. Kulamy kotleciki i obtaczamy je w sezamie, po czym smażymy je na rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju kokosowym. Usmażone kotleciki wrzucamy na wyłożony papierowym ręczniczkiem kuchennym talerz, by nadmiar tłuszczu się wchłonął.

Kotleciki palce lizać!

Ancia

Print Friendly, PDF & Email