Smalec wegański ze skwarkami (pasta z tofu)

Smalec wegański ze skwarkami czy pasta z tofu może brzmieć dla niektórych nijak. Mogę jednak zagwarantować, że smak jest obłędny, więc warto to skosztować!

Smalec wegański ze skwarkami (pasta z tofu)

skład:

180 g naturalnego tofu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 średnia cebula

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki mleka roślinnego

duży ząbek czosnku

szczypta papryki słodkiej

kilka plastrów ogórka zielonego

Sposób przygotowania:

Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy paprykę słodką (przyprawę), 1,5 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki mleka, po czym wszystko dokładnie mieszamy.

Cebulkę kroimy na drobniutko i smażymy na patelni wysmarowanej olejem kokosowym, w międzyczasie dodając pół łyżki sosu sojowego. Cebulkę mieszamy kilka razy podczas smażenia.

Połowę podsmażonej cebulki dodajemy do tofu i wciskamy jeszcze do tego czosnek. Całość kilkakrotnie ugniatamy widelcem, tak aby wytworzyła się pasta.

Pastą smarujemy chlebek, najlepiej lekko upieczony w tosterze, nakładamy na pastę ogórka zielonego, trochę podsmażonej cebulki i na to jak kto lubi troszkę jeszcze sosu sojowego. Niebo w gębie!

Ancia