Kurczak z fasolką szparagową i warzywami

Ostatnio za mną chodziła świeża fasolka szparagowa. I tak za mną chodziła, że powstała potrawa “kurczak z fasolką szparagową i warzywami”. Ysiek stwierdził, że już dawno tak “wyśmienitego” posiłku nie zrobiłam – to dość duży komentarz w jego ustach! Podczas jedzenia widziałam, że mu bardzo smakuje, co mnie bardzo ucieszyło.

Może nie wygląda tak smakowicie, ale jeśli lubicie np. leczo, to jest to coś podobnego…

kurczak z fasolką szparagową i warzywami - nasza droga do

skład – dla 2 osób dorosłych i 2 małych dzieci:

2 piersi z kurczaka

4 duże garście fasolki szparagowej

3 białe papryki słodkie

1 czerwona papryka słodkie

1 średnia cebula

5 dużych ząbków czosnku

1 duży pomidor

2 ogórki kiszone 190 g

dobrego jakościowo koncentratu pomidorowego

przyprawa: papryka słodka, czubryca czerwona, sól morska

łyżeczka masła o zaw. 82% tłuszczu

olej kokosowy (płynna forma)

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową myjemy. Można ją przygotować na dwa sposoby:

Pierwszy sposób to: Wrzucamy ją całą (nawet z końcówkami) do wrzącej, osolonej i z masełkiem wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu na miękko (nie rozgotujmy jej) studzimy ją, odcinamy wtedy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki, tak. ok. 3 cm długości.

Drugi sposób to: Najpierw odcinamy końcówki fasolki, tniemy fasolkę na mniejsze kawałki, a potem wrzucamy do wrzącej, osolonej i z masełkiem wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu na miękko studzimy ją.

Ja wybrałam pierwszy sposób przygotowywania fasolki, praktycznie wpadłam na niego spontanicznie, bo zazwyczaj robię to sposobem drugim, więc postanowiłam zmienić tym razem swój kulinarny nawyk i fasolka rzeczywiście wyszła bardzo smaczna.

W międzyczasie, kiedy fasolka się gotowała to pocięłam piersi z kurczaka na paseczki i smażyłam na 2 łyżkach oleju kokosowego z dodatkiem papryki czerwonej, czubrycy czerwonej i z solą morską (ilość przypraw: “do smaku”). Smażyłam tak długo aż naturalny wydzielony sok  z kurczaka wyparuje, a kurczak się przypiecze. Mięso od czasu do czasu mieszałam.

Na drugiej patelni podsmażyłam na 3 łyżkach oleju kokosowego najpierw pociętą w paseczki czerwoną paprykę, do której po pewnym czasie dołożyłam pociętą w paseczki białą paprykę i cebulę. Mieszałam, smażyłam, mieszałam, …

W międzyczasie zalałam w miseczce gorącą wodą naciętego (krzyżyk) pomidora, po to by później ściągnąć z niego skórkę.

Do podsmażonych warzyw dodałam usmażonego kurczaka, ugotowaną przestudzoną fasolkę szparagową, pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, czosnek posiekany na drobno wymieszany z odrobiną soli morskiej. Mieszałam, smażyłam, mieszałam, …

Gdy pomidor zmięknął dodałam ogórki kiszone pokrojone w kosteczki. Trochę wszystko razem znów podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy z odrobiną wody. I znów mieszałam, smażyłam, mieszałam, … , aż zdecydowałam, że wystarczy.

Potrawkę nie podlewałam wodą, bo zależało mi na uzyskaniu odpowiedniej gęstości sosu pomidorowego.

Smak jaki uzyskałam to: słodko-kwaśny

Ancia

 

Print Friendly, PDF & Email