Przepis na kimchi, kimczi

Jakiś czas temu na naszym profilu na facebooku daliśmy znać, że jedziemy do Niemiec. W Niemczech byliśmy raptem kilka dni, na rodzinnym spotkaniu i mieliśmy okazję zasmakować ciekawych potraw. Właśnie wtedy po raz pierwszy w życiu jedliśmy kimchi, z rosyjskiego sklepu, które można było zakupić w wiaderku. Tak nam zasmakowało, że postanowiliśmy zrobić to sami. Nie znamy prawdziwego przepisu kimchi,], ale kubki smakowe podpowiadają nam, że smakowo przypomina to kapustę z naszego przepisu.

kimchi

skład:

1 średnia główka kapusty białej

2 średnie suszone całe papryczki chilli

1 łyżka papryczki słodkiej sypkiej

4 duże ząbki czosnku

sól kamienna

zimna woda kranowa, najlepiej przefiltrowana

kimchi przepis

Sposób przygotowania:

Kapustę kroimy na cztery, wykrawamy głąba i jej gorzką otoczkę (jest gorzka). Kapustę dzielimy na części, najlepsze są większe kawałki. Kapustę płuczemy pod wodą i wsadzamy do wysokiego słoja (ja użyłam 5litrowego) przesypując każdą warstwę solą i każdą tą warstwę ugniatamy ręką. Gdy już kapustę ułożymy w słoju, przesypujemy znów solą (obficiej), papryką słodką, dodajemy pokrojone papryczki chilli wraz z pestkami (najlepiej to robić w rękawiczkach, bo ostrość zostaje na skórze). Zalewamy zimną wodą (musi zakrywać kapustę), zakręcamy słój zakrętką z kilkoma otworami i odstawiamy na pół dnia w ciepłe zaciemnione miejsce (nie przy kaloryferze i nie przy oknie). Po tym czasie dodajemy pokrojone na większe kawałki ząbki czosnku, mieszamy, zakręcamy i znów odstawiamy. Na drugi dzień mieszamy i można już próbować.

przepis na kimchi

Kapusta spokojnie w solance może stać kilka dni, przez te dni kruszeje i staje się miękka. Najlepsza jest na trzeci dzień, wtedy można przenieść ją spokojnie do lodówki by zaniechać proces. Należy pamiętać by ją od początku chociaż raz na dzień mieszać, u nas długo nie stoi, bo zjadana jest!

Tak przyrządzona kapusta ma intensywny smak, bo przeszła przyprawami.

Od ilości papryczek chilli zależy jej ostrość. Dwie papryczki = fest ostre (na początek możecie dać jedną). Dzieci jej nie jedzą, bo zbyt ostra dla nich jest, dla dzieci polecam łagodniejszą wersją (mniej chilli).

Można jeść ją samą, jako przekąskę pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do potraw.

niedziela

Cena tej potrawy jest zależna tak naprawdę od ceny kapusty, każdy sezon inaczej. Myślę jednak, że najbardziej warto ją robić właśnie w okresie jesienno-zimowym. Koszt kimchi szacuje się w okolicach 5-6zł.

Ancia

  • Maria

    Wygląda smakowicie – muszę wypróbować ten przepis :)

  • Ciekawa propozycja, nigdy nie próbowałam czegoś takiego :)

    • Smakuje naprawdę niezwykle. Jest krucha i ostra.

  • Uwielbiam kapustę pod każdą (no może prawie każdą;)) postacią, ale z taką propozycją jeszcze się nie spotkałam. Lubimy z mamą takie nowości, musimy koniecznie wypróbować na niedzielnym spotkaniu rodzinnym :)

  • Ula z prostoofinansach

    Ja niestety kimchi jeść nie mogę. Ale kiedyś spróbowałam i bardzo mi zasmakowała. A moja córa ją wręcz uwielbia.
    Kapusta to jedno z najtańszych warzyw, jesienią wszelkie przetwory warto przygotowywać z niej. Do tego jeszcze to samo zdrowie.

    • Kimchi to nasze tegoroczne odkrycie, we love it :)