Pizza z patelni, którą robi się z przyjemnością

Pizza z patelni? Pizza, którą robi się z przyjemnością!

pizza z patelni

skład – ciasto na 2 pizze:

250g mąki orkiszowej

120g mąki pszennej

5g mrożonych lub świeżych drożdży

ciepłej wody przegotowanej

przyprawy: sól, kminek mielony, oregano

ponadto trochę oleju do formowania ciasta

wierzch:

przecier pomidorowy

kilka plasterków kiełbasy jałowcowej i myśliwskiej, my użyliśmy z firmy Duda

pieczarki

oliwki

czosnek

ser żółty

przyprawy: czosnek granulowany, oregano

ponadto trochę oleju do formowania ciasta

Sposób przygotowania:

Wrzucamy do dużej miski mąkę, przyprawy, drożdże i ciepłą wodę. Wody na tyle, by ciasto dobrze się wyrobiło, nie za dużo, nie za mało. Jeśli ciasto się klei, to dodajemy więcej mąki, a jeśli za suche, to dodajemy ciepłej wody.

(Jeśli mamy mrożone drożdże, to wrzucamy je do rozpuszczenia do ciepłej wody, którą potem wykorzystujemy do wyrabiania ciasta. )

Ciasto odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ręczniczkiem.

Nacieramy dłonie olejem (fajny patent) i rozkładamy ciasto na teflonowej patelni, na cienko, jak Wam wychodzi.

Ciasto smarujemy cienko przecierem pomidorowym i obsypujemy oregano. Na wierzch układamy grubiej pokrojoną kiełbasę jałowcową i myśliwską, pokrojone w plastry pieczarki, oliwki, świeży czosnek. Obsypujemy czosnkiem granulowanym i znów oregano.

Całość podgrzewamy na patelni przez kilka minut, na małym ogniu, tak by dół fajnie się upiekł, ale nie za mocno. Po skończonej jednostronnej obróbce, obsypujemy górę startym serem. Następnie całość wkładamy do nagrzanego do 175oC piekarnika, na tryb pracy “góra-dół”, na środkową półkę i pieczemy ok. 7 minut.

Pamiętajcie by użyć do tego patelni, którą można wykorzystywać również w piekarnikach.

I gotowe!

Jak widać pizza z patelni jest łatwo wykonalna, a do tego bardzo smaczna!

Wszystko zależy od składników jakie użyjecie. Oczywiście na górę możecie użyć dowolnych składników, według uznań.

Print Friendly, PDF & Email
  • Składniki te same, odstawiamy na dwie godziny hmmm a potem do piekarnika. Czy to przypadkiem nie jest “normalna” pizza tyle, że zamiast na blaszce to na patelni? Równie dobrze mogłaby nie być przypiekana wcześniej:)

    • Masz racje! Dzięki przypiekaniu na patelni mamy pewność, że ciasto u spodu się dobrze przypiecze i nie wyjdzie zakalec. Ciekawie też smakuje :)

  • Evi Testuję i Komentuję

    apetyczna :* !!

  • Pizza z patelni i ja dopiero teraz o tym czytam?

  • Pingback: Kaszanka rodem z piekła, z nektarynką i pistacjami - Nasza droga do...()

  • Janina

    Pizzy z patelni jeszcze nie jadłam!