Faszerowana dynia hokkaido. Jessienny hit!

Ten przepis przesłała nam nasza czytelniczka, p. Joanna K. z Gliwic. Nadziewane dynie są w Jej domu jesiennym hitem! 

FASZEROWANA DYNIA HOKKAIDO

faszerowana dynia hokkaido

 

W przepisie użyto dynię hokkaido. Dynia hokkaido jest to nieduża dynia (ok. 2-3 kg), o kolorze pomarańczowym, a w kształcie przypominającą cebulę. Po jej upieczeniu skórka robi się miękka, ale nie zmienia swojego kształtu. 

 

składniki na farsz na dwie większe połówki dyni:

200 g kaszy gryczanej

100 g kapusty kiszonej

500 g mięsa mielonego

1 cebula

pieczarki

pietruszka do posypania

przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Dodać kapustę, zalać wodą i dusić do miękkości. 

Mięso osobno podsmażyć. Kaszę ugotować.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, włożyć do wydrążonych połówek dyni.

Piec w piekarniku w temperaturze 200oC, ok. pół godziny, aż dynia będzie miękka. 

Tak przyrządzoną dynię najlepiej podawać z sosem grzybowym.

 

Dziękujemy Pani Joasiu za przesłany przepis! 

Jeśli macie ochotę przesłać nam swoje sprawdzone przepisy, to zapraszamy: kontakt@naszadrogado.pl

 

ZROBISZ NAM WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ UDOSTĘPNIAJĄC TEN TEKST DALEJ

 

 

Print Friendly, PDF & Email
  • ooo bardzo ciekawy przepis :) ale takie dwa pytania może głupie ale co tam, a tą dynie to jemy ze skórą? a dwa te pół dyni to jedna porcja? :D

    • Tak, ze skórkę, bo ona mięknie – to jest specjalna dynia hokkaido. Co do porcji, to jedna połówka to jedna porcja.

  • Karolina

    Wyglada super chetnie spronoje jak smakuje

  • Super!

  • Magdalena Achtelik

    Mniam wygląda smacznie :)