Siejemy rzeżuchę po mojemu

Siejemy rzeżuchę po mojemu

22 kwietnia 2014 0 przez Nasza droga do

Siejemy rzeżuchę. Wpadłam na genialny pomysł, żeby wysiać w inny sposób rzeżuchę. W sumie nic genialnego w tym by nie było, gdyby nie to, że użyłam do tego płatków kosmetycznych. Pomysł był idealny, gdyż dzięki temu w bardzo łatwy sposób mogłam później oddzielić partiami rzeżuchę i użyć ją np. do ozdób wielkanocnych.

siejemy rzeżuchę

 

Rzeżuchę sieje się bardzo prosto!

 
Potrzebne rzeczy do wysiania rzeżuchy moim sposobem:
  • podstawa – jakiś pojemnik, cokolwiek co nam utrzyma dobrą wilgotność podłoża
  • podłoże – płatki kosmetyczne
  • kubek z wodą
  • nasiona rzeżuchy
 
Wykonanie:
  • bierzemy naszą podstawę – ja wzięłam zwykły plastikowy pojemnik
  • wkładamy pojedynczo każdy płatek do wody, namaczamy dobrze płatek i układamy go na wspomnianym wyżej plastikowym pojemniku
  • wysypujemy rzeżuchę na namoknięte płatki kosmetyczne
  • i teraz tylko wystarczy, żeby doglądać naszą rzeżuchę tak by podłoże nie wyschło – jeśli podłoże wygląda na suchsze to uzupełnić trochę wodą uważając by nie połamać młode roślinki
  • jeśli chcemy wysiać na jakiś określony termin rzeżuchę to bezpiecznym okresem będzie wysianie nasion ok. 9 dni przed jej wystawieniem lub zjedzeniem
 
 
Nie każdy lubi rzeżuchę przez jej specyficzny smak i zapach. Rzeżucha ma jednak dużo wartościowych 'rzeczy’ w sobie i warto ją jeść. Aby uniknąć nieprzyjemnego jej smaku najlepiej ją zmieszać z innymi warzywami w surówce/sałatce (klik), wrzucić do talerza z gotową już zupą czy też położyć na kanapce i najlepiej pod spodem pod różnymi innymi dobrociami, które dajemy na kanapkę.
 
Rzeżuchę, z tego co wiem, je się młodą, która jeszcze nie zakwitła. 
 
 
Print Friendly, PDF & Email