Siejemy rzeżuchę po mojemu
22 kwietnia 2014Siejemy rzeżuchę. Wpadłam na genialny pomysł, żeby wysiać w inny sposób rzeżuchę. W sumie nic genialnego w tym by nie było, gdyby nie to, że użyłam do tego płatków kosmetycznych. Pomysł był idealny, gdyż dzięki temu w bardzo łatwy sposób mogłam później oddzielić partiami rzeżuchę i użyć ją np. do ozdób wielkanocnych.
Rzeżuchę sieje się bardzo prosto!
Potrzebne rzeczy do wysiania rzeżuchy moim sposobem:
-
podstawa – jakiś pojemnik, cokolwiek co nam utrzyma dobrą wilgotność podłoża
-
podłoże – płatki kosmetyczne
-
kubek z wodą
-
nasiona rzeżuchy
Wykonanie:
-
bierzemy naszą podstawę – ja wzięłam zwykły plastikowy pojemnik
-
wkładamy pojedynczo każdy płatek do wody, namaczamy dobrze płatek i układamy go na wspomnianym wyżej plastikowym pojemniku
-
wysypujemy rzeżuchę na namoknięte płatki kosmetyczne
-
i teraz tylko wystarczy, żeby doglądać naszą rzeżuchę tak by podłoże nie wyschło – jeśli podłoże wygląda na suchsze to uzupełnić trochę wodą uważając by nie połamać młode roślinki
-
jeśli chcemy wysiać na jakiś określony termin rzeżuchę to bezpiecznym okresem będzie wysianie nasion ok. 9 dni przed jej wystawieniem lub zjedzeniem
Nie każdy lubi rzeżuchę przez jej specyficzny smak i zapach. Rzeżucha ma jednak dużo wartościowych 'rzeczy’ w sobie i warto ją jeść. Aby uniknąć nieprzyjemnego jej smaku najlepiej ją zmieszać z innymi warzywami w surówce/sałatce (klik), wrzucić do talerza z gotową już zupą czy też położyć na kanapce i najlepiej pod spodem pod różnymi innymi dobrociami, które dajemy na kanapkę.
Rzeżuchę, z tego co wiem, je się młodą, która jeszcze nie zakwitła.