Zupa krem marchewkowo pomarańczowa z imbirem – odkrycie roku
6 grudnia 2014Zupa krem marchewkowo pomarańczowa z imbirem.
Składniki:1,5 litra wody (6 szklanek po 250 ml, może być trochę mniej)1 kostka rosołowa600 g marchewki400 g pomarańczy (ważone po obraniu pomarańczowej skórki)około 2×1 cm imbiru świeżego2 szczypty papryki słodkiejopcjonalnie pieprz, sól, 1 łyżka świeżej natki pietruszki
Następnie obieramy pomarańczę z 'pomarańczowej’ skóry i usuwamy z niej wszystkie pestki i białe gorzkie włókna. Jeśli pomarańcza posiada cieniutką białą błonkę to usuwamy ze środka tylko grubsze białe gorzkie części. Jeśli natomiast ta 'błonka’ jest zbyt gruba (zwłaszcza na rantach) to musimy jej się pozbyć i łatwo możemy to zrobić przy pomocy noża odkrawając ją delikatnie nożem tak by nie zabrać zbyt dużo miąższu. Po tym zabiegu, wszystkie pomarańcze kroimy na kawałki i dodajemy do gotującej się marchewki – dodajemy ją dopiero wtedy, gdy marchewka zrobi się al dente (nie za twarda i nie za miękka). Dodajemy również potarty na grubych oczkach imbir.
Po rozgotowaniu pomarańczy przyprawiamy naszą zupę słodką papryką i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu (to zależy od naszych 'kubków smakowych’, najlepiej posmakować zupę i stwierdzić czy warto ją w ogóle czymś jeszcze przyprawiać). Wszystko jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy (jak ktoś lubi jej smak) natkę pietruszki i całość miksujemy blenderem na kremową konsystencję.