Sernik ‘Zdrowy maszket’

Sernik ‘Zdrowy maszket’

27 stycznia 2015 56 przez Nasza droga do
Ysiek ostatnio opracował przepis na ‘zdrowy maszket’, czyli na sernik bez zbędnych dodatków, znaczy się bez dodawania cukru, na serze twarogowym.

IMG_9240
 

Ser twarogowy:

  • jest źródłem pełnowartościowego i łatwo strawnego białka, dzięki któremu m.in. kształtują się mięśnie
  • poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo
  • posiada mały ładunek energetyczny
  • zapewnia szybsze uczucie sytości
  • jest mniej kaloryczny od sera żółtego

 

Skład (dla dwóch osób):
400 g twarogu półtłustego

120 g banana (1 średni banan)

2 jajka

20 g wafle ryżowe naturalne (2 sztuki)

sok z połowy cytryny

1 kostka gorzkiej czekolady (ok. 5 g, o zawartości min. 70% kakao)

Sposób przygotowania:

Rozkruszyć dwa wafle ryżowe bezpośrednio do naczynia żaroodpornego (wymiary naczynia 22x17cm) i równo je ułożyć na dnie.

IMG_9218
W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na jednolitą masę twaróg, banan, jajka i sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym zostały wcześniej rozkruszone wafle. Masę równomiernie rozłożyć w naczyniu.
Wyświetl album

Na wierzch sernika potrzeć na tarce kostkę czekolady na drobnych oczkach.

IMG_9239
Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na 175°C na tryb pracy góra i dół. Pieczemy ok. 30 minut.

IMG_9250

cały sernik zawiera około:
840 kcal
83,7 g białka
27,2 g tłuszczu
68,3 g węglowodanów
 
Ancia i Yśó 
 

Print Friendly, PDF & Email