Sernik ‘Zdrowy maszket’

Ysiek ostatnio opracował przepis na ‘zdrowy maszket’, czyli na sernik bez zbędnych dodatków, znaczy się bez dodawania cukru, na serze twarogowym.

IMG_9240
 

Ser twarogowy:

  • jest źródłem pełnowartościowego i łatwo strawnego białka, dzięki któremu m.in. kształtują się mięśnie
  • poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo
  • posiada mały ładunek energetyczny
  • zapewnia szybsze uczucie sytości
  • jest mniej kaloryczny od sera żółtego

 

Skład (dla dwóch osób):
400 g twarogu półtłustego

120 g banana (1 średni banan)

2 jajka

20 g wafle ryżowe naturalne (2 sztuki)

sok z połowy cytryny

1 kostka gorzkiej czekolady (ok. 5 g, o zawartości min. 70% kakao)

Sposób przygotowania:

Rozkruszyć dwa wafle ryżowe bezpośrednio do naczynia żaroodpornego (wymiary naczynia 22x17cm) i równo je ułożyć na dnie.

IMG_9218
W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na jednolitą masę twaróg, banan, jajka i sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym zostały wcześniej rozkruszone wafle. Masę równomiernie rozłożyć w naczyniu.
Wyświetl album

Na wierzch sernika potrzeć na tarce kostkę czekolady na drobnych oczkach.

IMG_9239
Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na 175°C na tryb pracy góra i dół. Pieczemy ok. 30 minut.

IMG_9250

cały sernik zawiera około:
840 kcal
83,7 g białka
27,2 g tłuszczu
68,3 g węglowodanów
 
Ancia i Yśó 
 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 594 times, 1 visits today)