Sernik ‘Zdrowy maszket’

Ysiek ostatnio opracował przepis na ‘zdrowy maszket’, czyli na sernik bez zbędnych dodatków, znaczy się bez dodawania cukru, na serze twarogowym.

IMG_9240
 

Ser twarogowy:

  • jest źródłem pełnowartościowego i łatwo strawnego białka, dzięki któremu m.in. kształtują się mięśnie
  • poza tym zawiera wapń, potas, fosfor, mangan, miedź, magnez, cynk i żelazo
  • posiada mały ładunek energetyczny
  • zapewnia szybsze uczucie sytości
  • jest mniej kaloryczny od sera żółtego

 

Skład (dla dwóch osób):
400 g twarogu półtłustego

120 g banana (1 średni banan)

2 jajka

20 g wafle ryżowe naturalne (2 sztuki)

sok z połowy cytryny

1 kostka gorzkiej czekolady (ok. 5 g, o zawartości min. 70% kakao)

Sposób przygotowania:

Rozkruszyć dwa wafle ryżowe bezpośrednio do naczynia żaroodpornego (wymiary naczynia 22x17cm) i równo je ułożyć na dnie.

IMG_9218
W osobnym naczyniu zmiksować blenderem na jednolitą masę twaróg, banan, jajka i sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym zostały wcześniej rozkruszone wafle. Masę równomiernie rozłożyć w naczyniu.
Wyświetl album

Na wierzch sernika potrzeć na tarce kostkę czekolady na drobnych oczkach.

IMG_9239
Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego piekarnika na 175°C na tryb pracy góra i dół. Pieczemy ok. 30 minut.

IMG_9250

cały sernik zawiera około:
840 kcal
83,7 g białka
27,2 g tłuszczu
68,3 g węglowodanów
 
Ancia i Yśó 
 

Print Friendly, PDF & Email

56
Dodaj komentarz

avatar
26 Comment threads
30 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
anetaAnonimowyeasylifeAneta A.Catrinabalbina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowy
Gość
Anonimowy

To w końcu 2 wafle czy 42 wafle? Bo to jednak jest drobna różnica ;)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dzięki serdeczne za szybką reakcje, bo mam zamiar wypróbować przepis :) pozdrawiam :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Fajne :):) Banan daje słodycz i służy za budyń lub mąkę skrobiową :) I jest super !! Tylko jeść / szamać !!!!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

a jak z tymi jajkami? czy osobno zoltka wrzucic i miksowac i osobno ubic piane z bialek i wrzucic dopiero na koniec do masy? niedokladny przepis

Anonimowy
Gość
Anonimowy

musi byc ta cytryna ?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

robię dzisiaj !!! lubię takie nieskomplikowane i szybkie przepisy.

Aneta A.
Gość

Muszę spróbować, przemawia do mnie najbardziej brak cukru.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A co dają te wafle? mogą być zamiast wafli płatki owsiane?

Joanna Ujazdowska
Gość

Brzmi super na pewno spróbuję uwielbiam serniki!

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Właśnie wstawiam do piekarnika ;-)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Uwielbiam serniki, na pewno wypróbuję. Wygląda apetycznie.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

czy ten ser musi być półtłusty? czy może być też chudy?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy koniecznie w żaroodpornym naczyniu? A nie można w na małej blasze, takiej połówka na szarlotkę?

Catrinabalbina
Gość

Coś nowego i ciekawego ma mniej kalorii jest tańczy od moich serników które robiłam…muszę go zrobic :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

własnie upiekłam..czekam aż wystygnie…ale oszukałam troszkę oryginał.. dodałam ksylitolu bo sam banan by tego nie osłodził:)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

jest już pół godziny w piekarniku i nadal się nie ściął :(:(

Aneta A.
Gość

Naczynia nie trzeba wysmarować masłem?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Mam pytanie czy zamiast tych wafli ryżowych mogą być biszkopty?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

przepraszam czym? OKRENTEM?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Świetny i smaczny. Jestem na diecie dla cukrzyków, a ten sernik jest dla mnie rewelacyjny, gdy nie moge sobie pozwolić na zwykłe ciasto. Dziekuje.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Zrobione,sprawdzone:)Pyyyyyychotka:)Dzięki za tak rewelacyjny przepis:)Pozdrawiam:)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

pytanie: jak udało Wam się upiec tyle sernika z 400g twarogu?? ja użyłam 500g a ledwo co zakryło mi dno naczynia o takich samych wymarach? właśnie się piecze i jestem ciekawa co z tego wyjdzie :) jestem jedyną osobą w rodzinie, która nie lubi sernika, ale ten przepis mnie wyjątkowo przekonał. Pozdrawiam :) Agata

easylife
Gość

Super przepis.dziś będę robić ten serniczek:-) zastanawiam się, czy jak dam do masy pokrojone brzoskwinie z puszki to czy również wyjdzie.czy owoce nie obciążą serowej masy?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Ja na spód dałam biszkopty. Nieźle smakują i nie rozmiękły. Polecam.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Super sklad, sernik zrobilam, ale 30 min to za duzo na taka ilosc twarogu. Moim zdaniem sie przepiekl, a osobiscie na przyszlosc tez dodalabym nieco wiecej slodyczy. No i wafle sa za lekkie- zmieszaly sie z masa przy nalewaniu. Ale pomysl fajny :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy uzyliscie sera juz zmielonego na sernik czy byl to zwykly twarog? Mam tylko zwykly twarog w kostce (wiem, ze mozna kupic juz zmielony na sernik tez w kostce), ale nie za bardzo mam jak/chce mi sie zmielic. Zastanawiam sie czy wyjdzie z takiego niezmielonego?! Btw. super przepis – prosty i zdrowy. LOVE sernik :) Pozdro

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Wstawiam do piekarnika, jak wyjmę napiszę jak mi smakował :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

jak długo powinien studzić się sernik? czy powinnam go wstawić do lodówki na całą noc czy mogę jeść jeszcze ciepły?