Zapiekanka bezmięsna
5 czerwca 2016Jeśli odwiedziłeś nasz blog pierwszy raz, to wiedz, że w każdą niedzielę publikujemy nowe przepisy kulinarne. Dziś przepis na zapiekankę bezmięsną. Troszkę późno go publikujemy, bo w godzinach wieczornych, po naszym powrocie z Blog Conference Poznań, ale jest udało się zdążyć przed północą!
Przepis jak zwykle pojawił się spontanicznie po szybkiej lustracji zawartości naszych szafek kuchennych i lodówki.
Do domu dotarliśmy późno i trzeba było przygotować sobie jakiś posiłek.
Chwyciłem ’kolorowy’ makaron z pszenicy typu durum i paczkę mrożonej fasolki szparagowej. Fasolkę rozmroziłem wrzucając jej zawartość po prostu do garnka, przesypałem czubrycą zieloną, zalałem wodą i postawiłem na gaz. Makaronik natomiast przygotowałem na mocne aldęte. W międzyczasie posiekałem cebulę, dodałem oleju kokosowego i wrzuciłem na rozgrzaną patelnię i smażyłem aż cebula zbrązowieje (to daje pyszny posmak potrawie) pod koniec dorzucając 2 garści pociętych pieczarek, tak by lekko wszystko sobą przesiąkło.
Sos jogurtowy: Do miseczki wlałem mały jogurt naturalny, do tego dodałem 3 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 jajka przesypując czosnkiem, solą i papryką słodką, po czym to wszystko wymieszałem.
Starłem sera goudę, tyle by uzyskać około jedną solidną garść.
Makaron wymieszałem z fasolką umieszczając w żaroodpornym naczyniu wciskając w całość gdzieniegdzie poćwiartowane pomidorki cherry. Wszystko to przykryłem cebulką z grzybkami, polałem sosem jogurtowym i z wierzchu obficie posypałem serem.
Na koniec zostało mi już tylko wsunięcie całości do piekarnika ustawionego na ok. 200 stopni na tryb pracy „gór, dół” na 15-20 minut, przy czym przed końcem chwilowo włączyłem termoobieg.
Czas oczekiwania poświęciliśmy na rozpakowanie się z naszej weekendowej wyprawy.