Domowy ser topiony, czyli coś ala hauskyjza
6 listopada 2016Najpierw może wytłumaczę co to jest hauskyjza, jest to domowy ser topiony, który wykonuje się z sera twarogowego z dodatkiem kminku, my jednak zmieniliśmy recepturę. Prawdziwa hauskyjza zrobiona jest z sera białego, który musi ulec fermentacji i tak naprawdę robi się go przez kilka dni. Przepis na domową hauskyjze znajdziecie tutaj. Nasz przepis nie jest przepisem tradycyjnym, ser w tym przepisie robiony jest w szybszym tempie i trochę na innych składnikiem, a zatem zapraszamy Was na nasz przepis w uproszczonej formie i bez kminku.
skład:
300g półtłusty ser twarogowy
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 żółtka
przyprawy: czubryca czerwona, czubryca zielona, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Ser wrzucamy do rondelka, posypujemy z wierzchu sodą oczyszczoną, dodajemy przyprawy, mieszamy, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, ugniatamy widelcem na drobno i włączamy ogień. Całość podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając i rozgniatając grudki. Ser jest gotowy gdy jest roztopiony i bardzo gęsty. Gotowy przekładamy do miseczki. Po lekkim ostygnięciu można go uformować w dłoniach przy okazji obtaczając go w ulubionych przyprawach. Ser odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie przetrzymujemy w lodówce.
Prawda, że proste!?
Koszt takiego domowego sera zależny jest głównie od ceny w jakiej kupimy twaróg, a twaróg można kupić w różnych cenach, od 2,5 zł aż po 8,5 zł.
Polecam, spróbujcie sobie go zrobić, zwłaszcza wtedy, gdy Wasz ser biały zbyt długo leży w lodówce i niedługo minie jego data ważności.