Faszerowana dynia hokkaido. Jessienny hit!
22 października 2017Ten przepis przesłała nam nasza czytelniczka, p. Joanna K. z Gliwic. Nadziewane dynie są w Jej domu jesiennym hitem!
FASZEROWANA DYNIA HOKKAIDO
W przepisie użyto dynię hokkaido. Dynia hokkaido jest to nieduża dynia (ok. 2-3 kg), o kolorze pomarańczowym, a w kształcie przypominającą cebulę. Po jej upieczeniu skórka robi się miękka, ale nie zmienia swojego kształtu.
składniki na farsz na dwie większe połówki dyni:
200 g kaszy gryczanej
100 g kapusty kiszonej
500 g mięsa mielonego
1 cebula
pieczarki
pietruszka do posypania
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć. Dodać kapustę, zalać wodą i dusić do miękkości.
Mięso osobno podsmażyć. Kaszę ugotować.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, włożyć do wydrążonych połówek dyni.
Piec w piekarniku w temperaturze 200oC, ok. pół godziny, aż dynia będzie miękka.
Tak przyrządzoną dynię najlepiej podawać z sosem grzybowym.
Dziękujemy Pani Joasiu za przesłany przepis!
Jeśli macie ochotę przesłać nam swoje sprawdzone przepisy, to zapraszamy: kontakt@naszadrogado.pl
ZROBISZ NAM WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ UDOSTĘPNIAJĄC TEN TEKST DALEJ