Zakwas z buraków domowej roboty. Poprawia krew. Idealny zakwas do barszczyku.

Pamiętam, że podczas pierwszej ciąży przy lekkiej anemii oprócz żelaza, który mi lekarz przepisał, piłam jeszcze  zakwas z buraków domowej roboty. Wyniki krwi wtedy bardzo szybko mi się poprawiły, więc postanowiłam wrócić do jego picia, bo po moim grudniowym wykrwawieniu się nabawiłam się bardzo silnej anemii (pisałam o tym tutaj – klik). Zakwas jest również idealny do tradycyjnego wigilijnego barszczu. Poniżej znajdziecie na niego przepis.

zakwas z buraków domowej roboty

skład:

1,5 kg buraków czerwonych

1 kwaśne jabłko

1 duża marchew

2 główki czosnku

2,5 płaskie łyżki soli kamiennej

3 litry wody

potrzebny będzie jeszcze słój 5-litrowy

zakwas z buraków domowej roboty

Sposób przygotowania:

Zagotować 3 litry wody z 2,5 łyżkami soli kamiennej. Zalewę studzimy.

Szorujemy dobrze buraczki, obieramy, lekko płuczemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja.

Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki ze skórką, wydrążamy nasiona. Uważajcie by jabłka nie były woskowane.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy na grubsze kawałki.

Czosnek obieramy i przecinamy na pół.

Wszystkie warzywa wrzucamy do dobrze wymytego słoja i zalewamy ostudzoną (nie z lodówki) zalewą. Słój musi być zakryty, ja używam nakrętki z dziurkami, może być też tetra zaciągnięta gumką. Odstawiamy do lekko ciemnego miejsca na 6-7 dni. Nie stawiajcie przy włączonym kaloryferze i na słońcu.

Gotowy zakwas odcedzamy od warzyw i rozlewamy do butelek lub do słoików. Warzywa z zakwasu najlepiej zużyć do koktajlów.

Zakwas z buraków przetrzymujemy w lodówce.

Gdy zakwas robię, to zawsze pijam go po pół szklanki codziennie, aż wyczerpie mi się cały. Używam go też do koktajli i barszczyku. Polecam robić dłuższy odstęp czasu zanim zrobicie sobie kolejną turę zakwasu. Zakwas poprawia krew, ale dłuższe spożywanie słonych rzeczy nie jest zdrowe. Na tą ilość soli, co użyto w zakwasie, muszą uważać szczególnie osoby z nadciśnieniem.

Czasem uda się przekonać dzieci do wypicia kilku łyżek zakwasu. Ogólnie dzieci nie lubią tak mocno kwaśnych i czosnkowych rzeczy (no chyba, że są to ogórki kiszone), wtedy najlepiej nie napierać. A na przepis na ogórki kiszone domowej roboty zapraszam tutaj – klik.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

26
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Aneta JokiszKasia z wysmakowane.plMelodylaniella Evansdoczesne.plUla Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ja Zwykła Matkaa
Gość
Ja Zwykła Matkaa

Burak samo dobro :). Najzdrowszy właśnie surowy. Ja również robię koktajl z nim w roli głównej. Dobrze że przypominasz jak jest ważny w naszej diecie.

Gosia
Gość
Gosia

Ja czasem robię sok z buraków w wyciskarce. Chętnie zrobię taki zakwas. Samo zdrowie

krystynabozenna
Gość

Znam , lubię, robię, pycha :-)

krystynabozenna
Gość

Robię bez jabłek, ciekawa jestem , co jabłko powoduje, szybciej się kisi czy tylko do smaku…

Bookendorfina Izabela Pycio
Gość

Przepis bardzo chętnie wykorzystam, smacznie i zdrowo. :)

Monika Mendel
Gość
Monika Mendel

Super przepis i bardzo się cieszę ze tu zajrzałam moja babcia ma białaczkę i płytki krwi jej spadają myśle ze na dniach jej zrobimy taki zakwas z buraków

Urszula Szegda
Gość
Urszula Szegda

Bardzo lubię buraki, ale do zakwasu jakoś nie mogę się przekonać, podchodziłam do niego już kilka razy. U moich rodziców zawsze stoi słoik z tym cudem.

Aga Agar
Gość
Aga Agar

Bardzo lubię smak zakwasu buraczanego i cenię jego wartości zdrowotne

Ula
Gość

Buraki są bardzo niedocenianymi warzywami. Na pewno wypróbuję Twój przepis:)

doczesne.pl
Gość

Moje kubki smakowe nie-na-wi-dzą zakwasu z burakó, za to kochają go w barszczu

Melodylaniella Evans
Gość

Pycha! Z chęcią zjadłabym teraz taki barszczyk!

Kasia z wysmakowane.pl
Gość

Wiem ze dobry wiem ze zdrowy ale jakoś nie mogę ;)

trackback

[…] szklanki zakwasu z buraków (przepis znajdziesz tutaj – klik – dobry na […]