Coś jakby mizeria

Dziś przepis na sałatkę, coś a’la mizeria, będzie więc ogórkowo i smacznie. Nie wszyscy lubią typową mizerię, bo nie lubią np. łowienia samych ogórków w śmietanie czy jogurcie. Niektórzy też nie lubią smaku samych ogórków. Znalazłam więc sposób na treściwszą, i myślę, że smaczniejszą wersję mizerii.
 
skład:
400g serka wiejskiego
1 średni ogórek zielony
1 średnia cebula dymka ze szczypiorem
ewentualnie szczypta pieprzu
ewentualnie sól
 
Przygotowanie:
 
Serek wiejski przerzucamy z opakowania do większej miseczki.
 
Myjemy ogórek, obieramy i przekrawamy wzdłuż, po czym kroimy na plasterki. Tak pokrojonego ogórka dorzucamy do serka wiejskiego.
 
Cebulę dymkę ze szczypiorkiem dokładnie myjemy. Cebulę odkrawamy od szczypioru, odkrawamy korzonek, przekrawamy ją na pół i kroimy na plasterki. Natomiast sam szczypiorek kroimy na drobno. Szczypiorek możemy dodać do mizerii cały lub tylko połowę, od jego ilości będzie zależała ostrość mizerii. Pokrojoną cebulę i szczypiorek również dorzucamy do serka.
 
Wszystko ładnie mieszamy i tyle! Możemy ewentualnie dodać do smaku szczyptę pieprzu i soli. Piszę ewentualnie, bo szczypiorek i cebulka dają ostrość, a serek wiejski sam w sobie jest słony, więc to już zależy od Was samych.
 
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało!
 
Taki rodzaj mizerii został wymyślony przeze mnie bardzo spontanicznie, podczas przygotowywania posiłku. Lubię spontany!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 60 times, 1 visits today)