Coś jakby mizeria
11 czerwca 2014Dziś przepis na sałatkę, coś a’la mizeria, będzie więc ogórkowo i smacznie. Nie wszyscy lubią typową mizerię, bo nie lubią np. łowienia samych ogórków w śmietanie czy jogurcie. Niektórzy też nie lubią smaku samych ogórków. Znalazłam więc sposób na treściwszą, i myślę, że smaczniejszą wersję mizerii.
skład:400g serka wiejskiego1 średni ogórek zielony1 średnia cebula dymka ze szczypioremewentualnie szczypta pieprzuewentualnie sól
Przygotowanie:
Serek wiejski przerzucamy z opakowania do większej miseczki.
Myjemy ogórek, obieramy i przekrawamy wzdłuż, po czym kroimy na plasterki. Tak pokrojonego ogórka dorzucamy do serka wiejskiego.
Cebulę dymkę ze szczypiorkiem dokładnie myjemy. Cebulę odkrawamy od szczypioru, odkrawamy korzonek, przekrawamy ją na pół i kroimy na plasterki. Natomiast sam szczypiorek kroimy na drobno. Szczypiorek możemy dodać do mizerii cały lub tylko połowę, od jego ilości będzie zależała ostrość mizerii. Pokrojoną cebulę i szczypiorek również dorzucamy do serka.
Wszystko ładnie mieszamy i tyle! Możemy ewentualnie dodać do smaku szczyptę pieprzu i soli. Piszę ewentualnie, bo szczypiorek i cebulka dają ostrość, a serek wiejski sam w sobie jest słony, więc to już zależy od Was samych.
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało!
Taki rodzaj mizerii został wymyślony przeze mnie bardzo spontanicznie, podczas przygotowywania posiłku. Lubię spontany!