Sałatka na grilla nic trudnego
2 czerwca 2014Sałatka nic trudnego – jak sama nazwa brzmi, zrobisz ją z łatwością i zjesz ją ze smakiem.
Skład:
pół główki sałaty – ja użyłam sałaty salonovej, może być zwykła lub lodowa2 pomidory6 rzodkiewekgarść koperku2 jajka ugotowane1 cebulasok z pół cytrynyodrobina soli, pieprzu165 g jogurtu naturalnego (użyłam o zawartości tłuszczu 1,5%)
Przygotowanie:
Sałatę można tu zastosować dowolną, najlepsza tutaj będzie młoda i chrupiąca. Ja zakupiłam sałatę salonovą – zauważyłam ją w sklepie po raz pierwszy, jest to dla mnie coś nowego, więc stwierdziłam, że ją wypróbuje. Okazało się, że przypomina w smaku zwykłą sałatę. Sałatę salonovą widziałam w dwóch wersjach: zieloną i zielono-brązową – obie ciekawie wyglądają.
Sałatę najpierw porozdzielałam palcami na osobne płatki i dokładnie umyłam dwa razy – nie lubię zgrzytania piasku między zębami. Po przepłukaniu odsączyłam ją z nadmiaru wody. Następnie rozszarpałam pół sałaty palcami na drobniejsze kawałki i wrzuciłam ją do miski.
Umyłam pomidory, rzodkiewkę i koperek. Pomidorki pokroiłam na kawałeczki, rzodkiewkę na plasterki, a koperek poszatkowałam na drobniutko i wszystko to dorzuciłam do miski z sałatą.
Następnie obrałam cebulę i ugotowane jajka ze skorupek, po czym pokroiłam na drobno i również dorzuciłam to do sałatki.
Cytrynę sparzyłam gorącą wodą, poturlałam lekko uciskając ją do podłoża, przekroiłam na pół i wycisnęłam ręką sok z połowy cytryny uważając by pestki nie wpadły do sałatki.
Dodałam do sałatki jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku oraz jogurtu naturalnego, po czym wszystko dokładnie wymieszałam.
I w sumie to tyle.
Sałatkę jak widać łatwo jest wykonać i jest dobrym dodatkiem do obiadu lub jako odrębna przekąska między głównymi posiłkami.