Sałatka nic trudnego

 Sałatka nic trudnego – jak sama nazwa brzmi, zrobisz ją z łatwością i zjesz ją ze smakiem.

 

sałatka nic trudnego
Skład:

10362196_225618307647356_794156392_n

pół główki sałaty – ja użyłam sałaty salonovej, może być zwykła lub lodowa
2 pomidory
6 rzodkiewek
garść koperku
2 jajka ugotowane
1 cebula
sok z pół cytryny
odrobina soli, pieprzu
165 g jogurtu naturalnego (użyłam o zawartości tłuszczu 1,5%)
 

Przygotowanie:

Sałatę można tu zastosować dowolną, najlepsza tutaj będzie młoda i chrupiąca. Ja zakupiłam sałatę salonovą – zauważyłam ją w sklepie po raz pierwszy, jest to dla mnie coś nowego, więc stwierdziłam, że ją wypróbuje. Okazało się, że przypomina w smaku zwykłą sałatę. Sałatę salonovą widziałam w dwóch wersjach: zieloną i zielono-brązową – obie ciekawie wyglądają.
 
Sałatę najpierw porozdzielałam palcami na osobne płatki i dokładnie umyłam dwa razy – nie lubię zgrzytania piasku między zębami. Po przepłukaniu odsączyłam ją z nadmiaru wody. Następnie rozszarpałam pół sałaty palcami na drobniejsze kawałki i wrzuciłam ją do miski.
 
Umyłam pomidory, rzodkiewkę i koperek. Pomidorki pokroiłam na kawałeczki, rzodkiewkę na plasterki, a koperek poszatkowałam na drobniutko i wszystko to dorzuciłam do miski z sałatą.
 
Następnie obrałam cebulę i ugotowane jajka ze skorupek, po czym pokroiłam na drobno i również dorzuciłam to do sałatki.
 
Cytrynę sparzyłam gorącą wodą, poturlałam lekko uciskając ją do podłoża, przekroiłam na pół i wycisnęłam ręką sok z połowy cytryny uważając by pestki nie wpadły do sałatki.
 
Dodałam do sałatki jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku oraz jogurtu naturalnego, po czym wszystko dokładnie wymieszałam.
 
I w sumie to tyle.
Sałatkę jak widać łatwo jest wykonać i jest dobrym dodatkiem do obiadu lub jako odrębna przekąska między głównymi posiłkami.
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 60 times, 1 visits today)