Pieczarki z grilla i ogniska
10 lipca 2014Grill czy ognisko, znajomi, dobre jedzenie, dobry humor – uwielbiam te chwile, chociaż nie zawsze są mi dane. Lubicie te klimaty? To polubicie i pieczarki z grilla.
Pieczarki, wędzona makrela, szaszłyki, ser pleśniowy, boczek z morelką, chleb z czosnkiem i masłem to moje ulubione grillowe czy ogniskowe posiłki. Ale dziś będzie o pieczarkach z grilla i ogniska.
Sposób przygotowania – bardzo prosty:
pieczarki czyścimy: obieramy delikatnie skórkę z kapelusza i czyścimy nóżki uważając by nóżki się nie odłamały od kapelusza. Po czym pieczarki myjemy i już ich nie osuszamy.
Tak przygotowane pieczarki wrzucamy na ruszt kapeluszem w dół i pieczemy – pieczarki nie mogą być w ogniu. Długość pieczenia zależna jest od wielu czynników, więc trzeba obserwować pieczarki. Najlepszym wskaźnikiem jest to, że wydziela się sok w kapeluszu przy ogonku – ale im dłużej się pieczą tym lepiej smakują! Ale uwaga! pieczarki nie mogą się spalić!
Tak przyrządzone pieczarki można jeść same lub jako dodatek do czegoś. Można się pokusić o odrobinę soli jak ktoś lubi.