Makrela z grilla i ogniska

Wędzone, o tym mówią różnie, że zdrowe, że niezdrowe. Jednak naszym zdaniem jak się od czasu do czasu coś takiego zje to się nikomu krzywda nie stanie, dlatego podrzucam Ci przepis: makrela z grilla.

Tego sposobu nauczyła nas bliska znajoma. Bierzemy wędzoną makrelę, owijamy ją dokładnie sreberkiem (do pieczenia) i wrzucamy ją na ruszt.  Pilnujemy by ryba nie stała w ogniu. Po jakimś czasie (w zależności jak bardzo ciepłą chcemy mieć rybkę) sprawdzamy jej stan i ciepłotę widelczykiem, rozsuwając delikatnie sreberko. Jeśli chcemy by ryba się dalej podpiekła to zawijamy ją z powrotem i dalej pieczemy.

Wielkiej filozofii w pieczeniu takim sposobem wędzonej ryby to nie ma, więc każdy sobie z tym poradzi, o ile w ogóle lubujecie się w wędzonej rybce.

 

IMG_3634
IMG_3664

 

Wędzona rybka na ciepło ma przepyszny smak, a jaki aromat! Aż mi teraz ślinka poleciała. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 363 times, 1 visits today)