Pasta z awokado

 
Pasta z awokado – uwielbiam tę pastę!
 
Skład:
 
2 szt. miękkiego awokado
3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy czubricy zielonej 
1 łyżka posiekanego najlepiej świeżego koperku
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
sok z połówki cytryny

pół małej cebuli

  
10683989_589607994478244_187861526_n

 

 

Sposób przygotowania:
 
Umyć awokado, przeciąć nożem na pół wokół pestki. Trzymając w rękach awokado przekręcamy te dwie połówki jakbyśmy chcieli otworzyć jakiś słoik, w ten sposób z łatwością dostaniemy się do pestki.

 

Gdy już przepołowimy awokado na pół wbijamy mocno nóż w pestkę. Przekręcamy nóż wraz z pestką tak by oderwać ją od miąższu. Gdy już pozbędziemy się pestki to bierzemy dużą łyżkę i wydrążamy miąższ ze skórki.

 
Miąższ z dwóch awokado wkładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy go widelcem.
 
Czosnek obieramy i kroimy na drobniutko, po czym rozgniatamy go np. widelcem wraz z czubricą, solą i pieprzem. Tak przygotowany czosnek wrzucamy do awokado i dokładne mieszamy.
 
Dorzucamy do pasty jeszcze koperek, sok z cytryny, drobno posiekanej cebulki, mieszamy i gotowe.
 
Jeśli nie zjemy tej pasty od razu to wkładamy w środek pasty jedną pestkę z awokado – ponoć miąższ dzięki temu zabiegowi nie ciemnieje (sprawdziłam, zgadza się).
 

Taka pasta idealnie będzie smakować ze świeżym pieczywem i nie trzeba już je smarować żadnym masełkiem, bo awokado samo w sobie jest tłuste, ale i bardzo zdrowe. 

pasta z awokado

 

 
Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 56 times, 1 visits today)