Pasta z awokado
15 września 2014Pasta z awokado – uwielbiam tę pastę!
Skład:2 szt. miękkiego awokado3 duże ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy czubricy zielonej1 łyżka posiekanego najlepiej świeżego koperku2 szczypty soliszczypta pieprzusok z połówki cytrynypół małej cebuli
Sposób przygotowania:
Umyć awokado, przeciąć nożem na pół wokół pestki. Trzymając w rękach awokado przekręcamy te dwie połówki jakbyśmy chcieli otworzyć jakiś słoik, w ten sposób z łatwością dostaniemy się do pestki.
Gdy już przepołowimy awokado na pół wbijamy mocno nóż w pestkę. Przekręcamy nóż wraz z pestką tak by oderwać ją od miąższu. Gdy już pozbędziemy się pestki to bierzemy dużą łyżkę i wydrążamy miąższ ze skórki.
Miąższ z dwóch awokado wkładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy go widelcem.
Czosnek obieramy i kroimy na drobniutko, po czym rozgniatamy go np. widelcem wraz z czubricą, solą i pieprzem. Tak przygotowany czosnek wrzucamy do awokado i dokładne mieszamy.
Dorzucamy do pasty jeszcze koperek, sok z cytryny, drobno posiekanej cebulki, mieszamy i gotowe.
Jeśli nie zjemy tej pasty od razu to wkładamy w środek pasty jedną pestkę z awokado – ponoć miąższ dzięki temu zabiegowi nie ciemnieje (sprawdziłam, zgadza się).
Taka pasta idealnie będzie smakować ze świeżym pieczywem i nie trzeba już je smarować żadnym masełkiem, bo awokado samo w sobie jest tłuste, ale i bardzo zdrowe.
Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.