Batony energetyczne domowej roboty z gorzką czekoladą

 

Dziś uwaga! Ysiek gotuje! Batony energetyczne domowej roboty i to z czekoladą!

A jak Ysiek gotuje to będzie wymyślnie i smacznie.

Oddaję klawiaturę Yśkowi.

 

batony energetyczny domowej roboty
 

Do wykonania batonów energetycznych potrzebujemy:

składniki na jeden placek owsiany:
200 g płatków owsianych
50-100 ml mleka
40 g  mleka w proszku
1 jajko
1 banan
1 łyżka mieszanki: siemię lniane, sezam, słonecznik
 odrobinę cynamonu
odrobina oleju lub oliwy – potrzebne do smażenia
dodatkowo:
gorzka czekolada (70 % kakao)
trochę masła
masło orzechowe (90 % orzechów)
odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Aby wykonać batony energetyczne najpierw musimy wykonać placek owsiany, na który już kiedyś dałem przepis, ale dla przypomnienia podaję go ponownie, łapcie filmik:

 

Jak widać tym razem przepis ten został trochę zmodyfikowany, ale tylko dlatego, że użyłem składniki, które akurat mieliśmy w naszym domu – bez specjalnych zakupów.

Przypominam tylko, że wszystkie składniki na placek owsiany wrzucamy do blendera i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło i zmieliło.Odrobinę oleju zagrzewamy na patelni (średniej wielkości) najlepiej teflonowej – wlewamy zawartość blendera na patelnię – zmniejszamy płomień – po chwili ruszamy patelnią by placek się nie przykleił, a po kilku minutach odwracamy go na drugą stronę.

 
IMG_8317
 
Od długości smażenia będzie zależała wilgotność placka – ja wolę żeby nie był on zbyt suchy, więc proces smażenia skracam do minimum.
IMG_8318
 

Baton energetyczny możemy wykonać już z jednego placka owsianego – możemy go również zrobić z dwóch placków i wyjdzie nam wtedy batonów o wiele więcej.

Placek musi ostygnąć – może być lekko ciepły przy wykonaniu poniższych czynności.

Gdy już mamy wykonany placek owsiany to wycinamy z niego dwa duże i o takiej samej powierzchni prostokąty – o resztę ścinków się nie martwcie, też są do zjedzenia!
 
 
IMG_8321
 
Jeden prostokąt smarujemy z jednej strony masłem orzechowym – postarajmy się go troszkę więcej nałożyć by baton nabrał później fajnego smaku.
 
 
IMG_8322
 

Następnie rozpuszczamy kilka kostek czekolady z odrobiną masła.

 
IMG_8319
IMG_8320
 
Czekolada musi się całkowicie rozpuścić. Możemy czekolady trochę więcej rozpuścić – przyda się do ścinków z placka.
 
Gdy już mamy rozpuszczoną czekoladę i wysmarowany jeden kawałek placka masłem orzechowym to składamy te dwa kawałki placka w jedną całość – jeden na drugi – tak by masło orzechowe znalazło się w środku.
 
Następnie smarujemy grubo czekoladą wszystkie cztery boki – patrz poniższe zdjęcia – tak by zakryć łączenie tych dwóch kawałków!
 
IMG_8323
IMG_8325
 

Spodu i góry nie smarujemy, no chyba, że macie takie widzimisię. Pamiętajcie by ‘ścinki’ również wysmarować czekoladą.

Tak przygotowany baton i ścinki wsadzamy do lodówki by czekolada zastygła – wtedy tak naprawdę baton ten jest gotowy do zjedzenia.

Baton ten możemy przekroić na mniejsze kawałki, tworząc batoniki.

 
IMG_8327
 
Batony energetyczne jak sama nazwa wskazuje mają nam dodać energii!
 
Batony te są idealnym rozwiązaniem jako posiłek na śniadanie czy też jako przekąska pomiędzy posiłkami, a szczególnie jako przegryzka po ćwiczeniach, siłowni, fitness, itp.
 
Takie batony są również idealne na poczęstunek do kawy, gdy ktoś akurat zawita w nasze progi –  przy czym fajnie by było posmarować je czekoladą z każdej strony.
 
Yśó
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 556 times, 1 visits today)