Batony energetyczne domowej roboty z gorzką czekoladą
3 października 2014Dziś uwaga! Ysiek gotuje! Batony energetyczne domowej roboty i to z czekoladą!
A jak Ysiek gotuje to będzie wymyślnie i smacznie.
Oddaję klawiaturę Yśkowi.
Do wykonania batonów energetycznych potrzebujemy:
składniki na jeden placek owsiany:
200 g płatków owsianych50-100 ml mleka40 g mleka w proszku
1 jajko
1 banan1 łyżka mieszanki: siemię lniane, sezam, słonecznikodrobinę cynamonuodrobina oleju lub oliwy – potrzebne do smażeniadodatkowo:gorzka czekolada (70 % kakao)trochę masłamasło orzechowe (90 % orzechów)odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Aby wykonać batony energetyczne najpierw musimy wykonać placek owsiany, na który już kiedyś dałem przepis, ale dla przypomnienia podaję go ponownie, łapcie filmik:
Jak widać tym razem przepis ten został trochę zmodyfikowany, ale tylko dlatego, że użyłem składniki, które akurat mieliśmy w naszym domu – bez specjalnych zakupów.
Przypominam tylko, że wszystkie składniki na placek owsiany wrzucamy do blendera i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło i zmieliło.Odrobinę oleju zagrzewamy na patelni (średniej wielkości) najlepiej teflonowej – wlewamy zawartość blendera na patelnię – zmniejszamy płomień – po chwili ruszamy patelnią by placek się nie przykleił, a po kilku minutach odwracamy go na drugą stronę.
Baton energetyczny możemy wykonać już z jednego placka owsianego – możemy go również zrobić z dwóch placków i wyjdzie nam wtedy batonów o wiele więcej.
Placek musi ostygnąć – może być lekko ciepły przy wykonaniu poniższych czynności.
Następnie rozpuszczamy kilka kostek czekolady z odrobiną masła.
Spodu i góry nie smarujemy, no chyba, że macie takie widzimisię. Pamiętajcie by 'ścinki’ również wysmarować czekoladą.
Tak przygotowany baton i ścinki wsadzamy do lodówki by czekolada zastygła – wtedy tak naprawdę baton ten jest gotowy do zjedzenia.
Baton ten możemy przekroić na mniejsze kawałki, tworząc batoniki.