Suszone śliwki domowej roboty

W ogrodzie moich rodziców rośnie śliwa, której owoce można spokojnie nazwać węgierkami. Uwielbiam te śliwki i w sumie nic dziwnego, bo to oprócz tego, że są smaczne to są ‘cenne’ dla naszego organizmu. Owoce te są bogate w witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Zawierają bor, magnez, mangan, miedź i potas. Poza tym posiadają dużo błonnika, a to on odpowiada za poprawną pracę jelit i łatwiejsze opróżnianie się. Moim zdaniem najlepszy ich smak i działanie jest wtedy, gdy są one ususzone. Poza tym suszone śliwki szybko zaspakajają smak na słodkie, więc warto je mieć zawsze przy sobie!

suszone śliwki domowej roboty

 

W tym roku po raz pierwszy sama ususzyłam śliwki przy pomocy suszarki do warzyw i owoców. 

 

suszarka do warzyw i owoców

 

Śliwki suszyły się praktycznie przez cały dzień i muszę powiedzieć, że są o wiele lepsze niż kupne – nimi również zajada się nasz synek. Traktujemy je jako zamiennik czekolady. 

Śliwki te są twardsze, więc przed podaniem dzieciom czy do jakieś sałatki warto pokroić je na drobniej.

Suszenie śliwek w suszarce jest bardzo proste, bo wystarczy śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestki, ułożyć w suszarce, no i wysuszyć.

Ostygnięte śliwki przechowuję w metalowym pojemniku, który został kupiony w sklepie gospodarczym – zanim jednak śliwki wrzucę do puszki to wykładam go papierem do pieczenia. 

Jak widać wykonanie suszonych śliwek jest bardzo proste. Można to również zrobić samemu w piekarniku i suszyć je przy lekko otwartych drzwiczkach w niskiej temperaturze ok.50-60 stopni, ale smak ich jest wtedy inny.

 

Print Friendly, PDF & Email

6
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Knedle ze śliwkami i czekoladą - Nasza droga do...Rybna sałatka na słodko - Nasza droga do...anetaFragmentator plslavic nature Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
slavic nature
Gość

uwielbiam takie suszone owoce, szczególnie jak nie ma świeżych..

Fragmentator pl
Gość

Kurcze, nie wiem czy ryzykować, u nas owoce są słabe (naprawdę polskie owoce są rarytasem), oczywiście do węgierek się nie umywają i zastanawiam się czy robic? Kuszą, kuszą, bo sama lubię :)

trackback

[…] grubych oczkach), ugotowane jajka na miękko, pokrojone na drobno suszone śliwki domowej roboty (KLIK) i poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny i łyżkę […]

trackback

[…]   Niestety ze śliwkami dalej walczę, kilka zamroziłam, z kilku robimy właśnie suszki (klik).   A jeśli już jesteśmy przy śliwkach, to może mi ktoś powie czy “śliwka to […]