Domowe wędzonki na Święta – przynajmniej wiesz co jesz!

W związku z tym, że idą Święta Bożego Narodzenia wypadałoby mieć coś wyjątkowego i dobrego na naszych stołach i właśnie moi rodzice postarali się by te Święta takie były. Zrobili domowe wędzonki na święta.
 

 

domowe wędzonki na święta

 

Rodzice zakupili świeżą tuszę wieprzową, mięso drobiowe i wołowe i wykonali swoje domowe wyroby, m.in. pasztety, kiełbasy i ‘wędliny’ – przynajmniej człowiek wie co do ust wkłada ;)

 

Kiełbasy i ‘wędliny’ zostały uwędzone! Stało się, w tym roku wędzarnio-suszarnia poszła w ruch! Jupi!

wędzarnio-suszarnia
Wędzenie to jedna z metod konserwacji mięsa za pomocą dymu, który został wytworzony przez powolne i kontrolowane spalanie ścinków drzewa. Do tegorocznego wędzenia tata użył drewna z akacji, brzozy i z różnych owocówek. Zanim jednak mięso trafiło do wędzarni to zostało ono najpierw odpowiednio przygotowane przez moją mamę.
 

Zamówiliśmy sobie u rodziców wędzoną ‘wędlinkę’ z indyka i kury, i o niej właśnie dzisiaj będzie.

 

domowe wędzonki na święta

 

Surowe mięso zostało najpierw umyte i wysuszone papierowymi kuchennymi ręczniczkami, a następnie…

pierwsza ‘wędlinka’ (od lewej) została zrobiona z indyka, a dokładnie mówiąc z piersi indyczej – piersi zostały wcześniej nakute wykałaczkami i natarte następującymi przyprawami: solą peklującą, czosnkiem polskim z ogródka i papryką słodką. Tak przygotowane mięso zostało włożone do woreczka spożywczego na 48 godzin i przechowywane w lodówce. Od czasu do czasu mięso było w woreczku ‘poruszane’ by przyprawy wszędzie doszły.
 
kolejne ‘wędlinki’ zostały zrobione z piersi kurczaka – piersi również zostały nakute wykałaczkami i natarte przyprawami. Jedna ‘wędlinka’ została potraktowana solą peklującą i przyprawą do gyrosa, a druga tak samo jak wspomniana wyżej ‘wędlinka’ z indyka (pozostałe czynności w obu przypadkach jak z ‘wędlinką’ z indyka).

Nasze mięsko wraz z innymi wyrobami zostało poddane trzem etapom wędzenia:

  • wędzenie zimne
  • wędzenie ciepłe
  • wędzenie gorące
Rodzaj użytego drewna podczas wędzenia oraz wybór metody wędzenia ma istotny wpływ na barwę naszych wyrobów, zapach, a także na smak mięsa.Wędlina i kiełbaski wyszły idealnie – nasze kubki smakowe i nozdrza oszalały, oczywiście w pozytywnym sensie! Warto jednak wspomnieć, że przed zjedzeniem wędliny  jest ona wycierana papierowymi ręczniczkami by zebrać ‘nadmiar okopcenia’.

 

 

polecam również ostatni wpis odnośnie samej wędzarni – KLIK
Print Friendly, PDF & Email

12
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
anetaPiotr WAnonimowyAnna NowakFragmentator pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Fragmentator pl
Gość

Wygląda nieprawdopodobnie apetycznie – szczerze zazdroszczę! :) aż się głodna zrobiłam… :)

Anna Nowak
Gość

Tez wedzimy ns te swieta. H nas jednak kroluje wieprzowina ;)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

A co za bzdury z tym zbieraniem ręczniczkiem okopcenia!? Prawidłowo uwędzone mięso nie wygląda jakby wpadło do kopalni…

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Zapraszam na http://www.wedlinydomowe.pl.
Na forum możecie zadawać pytania.
Nauczycie się wędzić na złoto, bez okopceń.
Pozdrawiam EAnna

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Zachęcam do zapoznania się ze szkoleniami dotyczącymi wędliniarstwa. Szkolenia mogą być świetnym prezentem dla rodziców i dla Was samych, aby okiełznać temat wcale nie łatwy, jakim jest sztuka wędliniarstwa. Filmy szkoleniowe powstały przy współudziale wedlinydomowe.pl oraz szkolawnecie.pl

Zachęcam do zapoznania się z materiałami na https://szkolawnecie.pl/index.php/szkolenia
Pozdrawiam i dobrego wieczoru życzę, Adam

Piotr W
Gość

Wstyd pokazywać takie smoluchy, obrażają wędzonki.