Chrupiące kotleciki z sezamem
11 marca 2015
Sezam to źródło wapnia, magnezu, cynku. Zawiera m.in. lecytynę, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B. Nasiona te są są bardzo łatwo przyswajalne, obniżają poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływają na kości i stawy, walczą z przemęczeniem organizmu, a także ze stresem. Poza tym kobiety, które mają problemy z laktacją, poprzez spożywanie tych nasion mogą zwiększyć wytwarzanie się mleka.
Dziś zapraszam Was na przepis na chrupiące kotleciki z sezamem :)
skład:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
3 ząbki czosnku
przyprawy do smaku: imbir, curry, przyprawa do gyrosa, papryka słodka, ulubiona słona przyprawa do zup
2 łyżki octu jabłkowego
170 g kaszki mannej
sezam (do obtoczenia)
olej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, octem i kaszką manną. Za pomocą dłoni tworzymy kotleciki, najlepiej ‘prostopadłościany’ ;) Następnie obtaczamy je dokładnie z każdej strony w sezamie i smażymy na oleju. Forma ‘prostopadłościanu’ praktycznie umożliwia dokładne smażenie z każdej strony.
Usmażone kotleciki układamy na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby nadmiar tłuszczu mógł w nie wchłonąć.
Kotleciki stają się bardzo chrupiące, głównie dzięki kaszce mannej.
Kaszka manna jest lekkostrawna i głównie zaleca się ją osobom z problemami jelitowymi, jednak dla osób odchudzających się nie jest zalecana, ma mniej składników odżywczych niż gruboziarniste kasze, poza tym ma wysoki Indeks Glikemiczny.
Kotleciki te nie są odchudzające ;) poza tym są tak pyszne, że zje się ich więcej niż powinno za jednym razem :)
Yśó