Zdrowy sernik z patelni. Sernik na śniadanie?

Dziś chciałbym zaprezentować Wam kulinarną perełkę. Klejnot w koronie moich autorskich przepisów stanowiący w moim prywatnym męskim jadłospisie podstawowy przepis śniadaniowy. Serniczek ten pełen białka, błonnika oraz odpowiedniej dawki dobrych węglowodanów dających kopa na początek dnia. Nie bez powodu  śniadanie nazywa się najważniejszym posiłkiem w dniu, dlatego warto spożyć o poranku odpowiedni posiłek.

 

 

skład:
100 g mąki orkiszowej
100 g płatków owsianych
2 jajka L
ok. 100 ml mleka
200 g chudego twarogu
łyżeczka cynamonu
banan lub/oraz jabłko
5-10 suszonych śliwek
mieszanka pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego ok 50g
(mieszanka wedle uznania do posypania)

Sposób wykonania:

Zaczynamy od wrzucenia do miski sera, mąki, płatków, jajek, owocu i wsypaniu cynamonu. Następnie całość dobrze blendujemy dodając jednocześnie mleko do uzyskania gęstej, lecz dobrze rozmieszanej masy. Masę wlewamy na zagrzaną teflonową patelnie, wcześniej lekko przesmarowaną masełkiem i przesypaną równomiernie połową ziaren.  Od góry, równomiernie wtykamy w masę rozdrobnione śliwki, po czym przesypujemy po wierzchu mieszanką z siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni. Smażymy ok. 8 minut na małym ogniu (najlepiej zmieniając palnik z dużego na mały), po czym należy obrócić sernik na patelni i przypiec drugą stronę.
Jeśli chcecie bardziej słodki placek to dodajcie  więcej suszonych śliwek.
 
Dla mnie taki serniczek wystarczał idealnie na pierwsze i drugie śniadanie.
 
 
sernik z patelni 1

 

Ciekawostka:

Pestki dyni zawierają m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, C, D, E, kwasy tłuszczowe, beta-karoten, potas, cynk, magnez, selen i żelazo.
Pestki te zwiększają odporność organizmu, wspomagają leczenie chorób układu krążenia, nerek, a także stabilizują ciśnienie krwi, łagodzi depresje czy też bóle głowy.
 

 

ZROBISZ NAM WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ UDOSTĘPNIAJĄC TEN TEKST DALEJ

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2 658 times, 1 visits today)