Kostki lodu z miętą i cytryną – miętowe orzeźwienie
7 czerwca 2015
Troszku nas nie było na blogu, bo tak jak pisałam wcześniej ogarniamy się i fizycznie i umysłowo i mieszkaniowo ;) ale już powracamy! Ostatnio słoneczko daje nam trochę ‘popalić’, jest duszno i skwarno i ciągle nam się chce pić, bo ciężko pracujemy, ruszamy się, obgadujemy nowe pomysły i w związku z czym dziś przepis na dodatek do różnego rodzaju trunków, czyli na ochładzające i orzeźwiające kostki lodu ;)
Nasz przepis na kostki lodu jest banalny i łatwo je zrobić, wystarczy mieć pojemniki do kostek lodu, wyciśnięty sok z cytryny, wodę i mięte.
Ten przepis zaczęłam stosować od tamtego roku, gdy na naszym balkonie zaczęła rosnąć właśnie mięta.
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy swoją miętę, to odrywamy ‘końcówki’ mięty (patrz zdjęcie poniżej), płuczemy, następnie lekko ugniatamy palcami by lekko wydzieliły się olejki i wkładamy do pojemniczka.
Następnie wyciskamy sok z cytryny do osobnego pojemniczka, co możemy wykonać za pomocą specjalnej wyciskarki do cytrusów lub ręcznie. Możemy też zakupić gotowy sok z cytryny (100%) i też będzie dobrze i łatwiej :)
Sok z cytryny rozlewamy do pojemniczków – ilość zależnie od upodobania.
Po czym uzupełniamy pojemniczki wodą (może być zwykła woda lub z butelki, jak kto lubi), który następnie wkładamy do zamrażarki.
Tak przygotowane kostki lodu lubię dodawać do schłodzenia ciepłych napojów, herbat, soków, wody.
Ja lubię się tak chłodzić od wewnątrz w upalne dni, a Wy jak to robicie?
Ancia