Napijmy się, na zdrowie! Przepis na kielonek pełen witamin
5 lipca 2015O czym ta blogująca matka dzisiaj pisze, o alkoholu?
Nie o alkoholu, a o soku z granatu będzie dzisiaj mowa i o sposobie jak zrobić go samemu, w warunkach domowych!
Uwielbiam smak soku naturalnego z granatu, ale nienawidzę wydłubywać tych jego 'owocowych’ nasion, poza tym nasiona te trochę mi przeszkadzają podczas konsumpcji tego owoca, bo jest ich więcej niż samego miąższu, dlatego też najlepszym sposobem jedzenia tego owocu moim zdaniem jest picie z niego soku. Można zrobić sok samemu, a robi się go bardzo prosto, chociaż podczas jego robienia jest trochę dłubaniny, no i trzeba uważać by niczego sobie sokiem nie zachlapać, bo ma silny barwnik i ciężko potem jest coś domyć.
Sposób przygotowania soku z granatu:
Najpierw myjemy owoc, przepaławiamy, wydłubujemy ‘owocowe’ kuleczki, wkładamy je do sitka, po czym te sitko opieramy o garnek i przecieramy przez nie owoc za pomocą łyżki uzyskując dzięki temu sok. Prawda, że proste!? Dzięki temu pozbywamy się nasion/pestek.
Z jednego średniego granatu wyszły mi 2 kielonki soku, więc podzielmy się drugim kielonkiem z bliską osobom i wypijmy razem, na zdrowie! Sok z granatu ponoć jest afrodyzjakiem, zwiększa doznania erotyczne ;) Ponadto łagodzi m.in. problemy trawienne, objawy PMS i menopauzy, czyli plusy dla kobiet. Ma właściwości przeciwzapalne i wpływa pozytywnie na serducho. Posiada ponoć więcej przeciwutleniaczy (polifenoli) niż czerwone wino, a sam smak soku przypomina nawet smak dobrego wina, a po takim zdrowym owocowym kielonku można siąść legalnie za kierownicę :) !
Sok można od razu wypić lub np. użyć do deseru, herbaty, kisielu domowego :)
Ancia