Woda smakowa naturalna bez cukru
26 lipca 2015Idąc do sklepu, kupując dany produkt, człowiek nie zawsze popatrzy na skład danego produktu. Ostatnimi czasy zwróciłam jednak uwagę na etykiety od butelek wód smakowych, które chciałam zakupić na podróż. Okazało się, że wody te zazwyczaj są dosładzane cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym i niby niewielką ilością zagęszczonego soku (0,1%), przez co cała 1,5 litrowa butelka wody może mieć 12 łyżeczek cukru, czyli tak jakbyśmy każą szklankę wody (250 ml) specjalnie dosładzali. Niby 2 łyżeczki cukru to norma na szklankę płynu, ale sięgając po taką wodę na bank wypijemy tego płynu o wiele więcej niż szklankę, przyswajając więcej przez to cukrów, a jak wiemy przecież cukier uzależnia (klik), a woda z cukrem wcale nie sprawi, że przestanie nam się chcieć pić, poza tym ‘cicho’ wpływa na naszą wagę, powodując nadwagę.
W butelkowanych wodach smakowych możemy jeszcze spotkać kwas cytrynowy (E330), który reguluje kwasowość i wydłuża okres przydatności do spożycia – nie jest on substancją szkodliwą w takich ilościach jakich jest dodawany.
Poza tym wody te zawierają benzoesan sodu (E211), który zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, a o tym składniku różnie się ostatnio mówi, nie jest on zalecany m.in. dzieciom, astmatykom, osobom starszym, chorym z wrzodami żołądka – polecam ten artykuł klik.
Praktycznie każdy produkt, który jest w sklepach, można zrobić samemu, bez dodawania otrzymanych przemysłowo związków chemicznych. W związku z czym dziś przepis w pełni na naturalną wodę smakową :)
woda smakowa naturalna bez cukru
skład:
woda
owoce mrożone, np. truskawki
Sposób przygotowania:
Na dzbanek nakładamy sitko, do którego wrzucamy mrożone owoce, w tym przypadku truskawki, następnie przelewamy je gorącą, ale nie wrzącą przegotowaną wodą, po czym w ten sposób rozmrożone owoce wrzucamy do dzbanka i lekko ugniatamy powodując puszczenie reszty z nich soku.
Po tej czynności owoce wyławiamy lub przecedzamy płyn i odstawiamy do ochłodnięcia. Owoce, które nam zostały można samemu zjeść lub nawet podać dzieciom – nasz synek bardzo lubi również i takie owoce :)
Tak uzyskana woda smakowa jest w pełni naturalna, smakuje dosłownie owocem, który do tego użyliśmy. Im więcej użyjemy owoców, tym uzyskamy bardziej wyrazisty smak danych owoców. Woda taka przypomina trochę smak kompotu.
Pamiętajmy jednak by nie wrzucać zamrożonych owoców bezpośrednio do dzbanka, bo gdy je później zalejemy gorącą wodą możemy spowodować pęknięcie naczynia i poparzenie swojego ciała.
Ancia