Mleko roślinne: z płatków owsianych, migdałów i kokosa
13 września 2015Na temat picia mleka można dyskutować i dyskutować. Jedni piszą, że mleko nie jest zdrowe, a drudzy uważają, że mleko powinno się jednak pić. I bądź tu mądry!
My wybieramy jednak mleko… każde mleko, ale…
Mnie osobiście jednak wzdyma mleko UHT, więc często staram się urozmaicać naszą rodzinną dietę i wprowadziłam również mleko roślinne, które w bardzo łatwy sposób można zrobić samemu. Jakiś czas temu mieliście okazję zapoznać się u nas na blogu z przepisem na mleko kokosowe (klik).
Mleko roślinne ma w sobie wiele wartościowych składników i jest to dobry zamiennik mleka krowiego, w przypadku gdy organizm nie toleruje laktozy. Należy jednak pamiętać, że mleko roślinne nigdy tak naprawdę nie zastąpi mleka krowiego, bo mleko krowie również zawiera wiele składników odżywczych ważnych dla naszego organizmu. Dlatego też jesteśmy za urozmaicaniem sobie diety i sięganie po różnego rodzaju mleka.
Pamiętam te czasy, gdy ciocia z rana doiła krowy, a w ciągu dnia pasły się one na łące. Pamiętam te czasy, gdy sama zbierałam jeszcze cieplutkie jajka prosto od kur. Pamiętam te mleko, te masło, ten ser, śmietanę, … Pamiętam ten sernik jaki był żółciutki. Pamiętam ten rosół jaki był tłuściutki i jaki makaron swojski był smaczny! Brakuje mi tamtych czasów! Niestety nie mamy krów, ani jednej krowy, ani kur, ani jednej kury, … pewnie z tego cieszą się Wegani. Weganką, ani wegetarianką nie jestem, czasem jednak lubię z samych warzyw posiłki robić. W związku z czym dziś przepis na mleko roślinne.
Przepis na mleko roślinne – skład:
4 łyżki stołowe płatków owsianych
garść migdałów (całe)
1 łyżka stołowa wiórków kokosowych
400 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Do miski z nożami od blendera lub od robota kuchennego wsypujemy płatki owsiane, migdały i wiórki kokosowe, po czym wlewamy wodę. Następnie wszystko miksujemy tak by puściło się mleczko z dodanych komponentów. Jak już zobaczycie, że już więcej nie da się z nich 'wycisnąć’ to odcedzamy mleko przez pieluszkę terową lub drobne sitko. I mleko gotowe!
Takie mleko można zastosować i do kawy i do deserów i do ciast. Ma bardzo 'bogaty’ smak.
Mleko przechowujemy w lodówce.
A wiórki, które pozostały z blendowania można je wykorzystać do czegoś innego np. do ciasta, do deseru, do porannej owsianki :) W następną niedzielę pojawi się z nimi w składzie kolejny wpis kulinarny!
Ancia