Czekolada z sezamem, pestkami dyni i suszoną żurawiną
25 października 2015Czekolada czekoladzie nierówna. Najlepsza jest jednak ta, która ma najwięcej kakao. Niestety im więcej kakao w składzie, tym bardziej gorzka i cierpka, a taką już nie każdy lubi. Jest na to jednak pewien myk, który osłodzi gorzką czekoladę, wystarczy wzbogacić ją np. o suszone owoce.
Dziś walczymy z nudą i przekazuję Wam przepis na czekoladę z dodatkami! Przepis jest bardzo prosty do wykonania i raczej każdy z Was powinien sobie z nim poradzić.
Skład:
190 g czekolady gorzkiej (zawartość kakao min. 70%)
15 g masła
15 g żurawiny suszonej
13 g pestek dyni
13 g sezamu
Sposób przygotowania:
Sezam i pestki dyni wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut (od czasu do czasu mieszamy).
Czekoladę rozpuszczamy na osobnej patelni wraz z masłem, po rozpuszczeniu całość delikatnie mieszamy.
W międzyczasie szykujemy sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na którą wylewamy rozpuszczoną 'letnią’ czekoladę. Na wierzch wysypujemy pokrojoną na drobno suszoną żurawinę, prażony sezam i pestki dyni.
Całość odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce (może to też być lodówka).
Prażone nasiona dają ciekawy posmak palonego ziarna, żurawina daje słodkość – dodatki te niesamowicie zmieniają smak gorzkiej czekolady! Naprawdę polecam wykonać sobie samemu taką czekoladę, palce lizać! A kto nie lubi pestek dyni, a jeszcze nie próbował ich prażonych, ten się zdziwi – smakują one rewelacyjnie!
Jeśli nie chce Wam się odliczać miar składników lub po prostu nie macie czym zwarzyć, to wystarczy po prostu rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną masła. Roztopioną czekoladę przelejcie na papier od pieczenia i posypcie z wierzchu czym tam chcecie i odstawcie do zastygnięcia. Proste, prawda!?
Ancia